Szeretek nagyon egyszerű ételeket készíteni ebédre, főleg hétköznap, amikor nincs idő semmire. A brokkolikrémleves pedig tipikusan az, ami pár perc alatt elkészíthető, hiszen akár nyersen is fogyasztható és nem tesz neki jót, ha túlfőzzük. Nálunk pizzával volt ez az ebéd. 🙂 Korábban amiatt nem rajongtam a krémlevesekért, mert a legtöbb tejszínnel készül, én pedig azt annyira nem szeretem. Azóta már több zöldségkrémlevest is kipróbáltam tejszín nélkül, ha mégis szükséges sűríteni, inkább krumplit választok hozzá, de ehhez most az sem kellett. 🙂 Aki szereti a levesgyöngyöt, érdemes lecserélni a csicseriborsóra. Ugyanúgy néz ki, viszont egy sokkal egészségesebb változat. (Tudtátok például, hogy a levesgyöngy is tartalmaz pálmazsírt, ami most az új “főellenség”?) A ropogós állag és a fűszeres íz pedig nagyon jól megy az egyszerűbb levesekhez.
Hozzávalók:
-
-
-
-
50 dkg brokkoli
-
1 fej vöröshagyma
-
2 gerezd fokhagyma
-
1-2 evőkanál olaj
-
1 liter zöldség alaplé vagy víz
-
1 konzerv csicseriborsó
-
só, bors, pirospaprika
-
-
-
Elkészítés:
-
-
-
A brokkolit szedjük rózsáira, mossuk meg. A vöröshagymát hámozzuk meg és vágjuk kockákra. A fokhagymát pucoljuk meg és vágjuk apró darabokra.
-
Egy edényben forrósítsunk olajat, dinszteljük meg rajta a hagymát, majd tegyük hozzá a fokhagymát is, végül a brokkoli rózsákat.
-
Öntsük fel alaplével vagy vízzel, először inkább kevesebbel, érdemes pürésítés után beállítani a kívánt sűrűséget.
-
Sózzuk, borsozzuk.
-
Pár perc alatt főzzük puhára, majd botmixerrel pürésítsük. Ha szükséges, adjunk még hozzá vizet vagy alaplevet. Ha krémesíteni szeretnénk, 1 dl főzőtejszínt adhatunk hozzá, de nem szükséges.
-
A csicseriborsó konzervet csepegtessük le, fűszerezzük sóval, borssal, pirospaprikával, majd 200 fokos sütőben, sütőpapírral bélelt tepsin 15 perc alatt süssük ropogósra. Ezzel kínáljuk a levest.
-
-
Pingback: Életem ételei