Vaníliás kifli zabliszttel

Mindenhol a karácsonyi készülődés jön szembe velem az interneten és a boltokban is, úgyhogy én is már azon agyalok, hogy mi legyen a karácsonyi menü és milyen sütiket süssek. Biztos lesz olyan, amit a hagyományos recept szerint készítünk, de mindig van egészségesebb alternatíva is. Ezért próbáltam ki zabliszttel a vaníliás kiflit és nagyon szuper lett! 🙂 A lenti képen látjátok, hogy szinte teljesen olyan, mint a hagyományos. Ízben sem éreztem kompromisszumosnak. Győződjetek meg róla ti is! 😉

Hozzávalók:

  • 110 g zabliszt vagy finomra darált zabpehely (gluténmentes)
  • 80 g darált dió
  • 1 tk sütőpor
  • csipet só
  • 80 g kókuszzsír vagy puha vaj
  • 1 tojás
  • 40 g eritrit+a forgatáshoz
  • egy csepp vanília kivonat vagy 1 tk.vaníliás édesítő

Elkészítés:

  1. Az összes hozzávalót egy tálba tesszük és kézzel vagy kézi mixerrel összedolgozzuk. Gombócot formázunk belőle, fóliába csomagoljuk és legalább 1 órára hűtőbe tesszük.
  2. Amikor kivesszük a hűtőből, pár percet hagyjuk szobahőmérsékleten állni. Közben a sütőt előmelegítjük 180 fokra.
  3. A kiflik formázásához én a “lusta” verziót szoktam használni, vagyis kis darabokat tépkedek le a tésztából, gombócokat, majd kifliket formázok belőle és sütőpapírral bélelt tepsire teszem.
  4. 8-10 perc alatt aranybarnára sütjük, közben folyamatosan figyeljük, mert gyorsan megég.
  5. Sütés után porcukorba vagy por édesítőbe forgatjuk. Fémdobozban tároljuk.
cukormentesglutenmentesteli

Vaníliás kifli zabliszttel” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Kedves Judit,
    Nagyon-nagyon finom a recept, már többet kipróbáltam az oldaladról és egyik sem okozott csalódást! 🙂
    A kérdésem az lenne, hogy ugyan ízben 10/10, sajnos nekem nagyon morzsolódós és szétesős lett a tészta, pihentetés után is. Kisütöttem és úgy sem maradt egyben. Mit gondolsz, mi lehet a gond?
    Előre is köszönöm a tipped,
    Dóri

    • Szia Dóri! Az omlós tészták trükkösek tudnak lenni. Ha morzsolódik, annak általában a hőmérséklet az oka. Nagyon hideg vaj vagy kókuszzsír kell neki és minél gyorsabban dolgozni, nem szabad megvárni, amíg a kezünktől felmelegszik a tészta. Ezen segít, ha hűtőbe tesszük egy 15 percre. Másik megoldás, ha teszünk hozzá még 1 tojássárgáját. Annak örülök, ha ízlett és köszönöm a kedves szavakat és, hogy írtál! 🙂

Leave a Reply to Judit Cancel reply