15 receptötlet eper-, málna- és áfonyapüréből

Bár a bogyós gyümölcsök frissen a legjobbak, egész évben élvezhetjük az ízletes, nyári, magyar eper és málna ízét, ha most betárazunk belőle és lefagyasztjuk. Én a pürésített fagyasztás híve vagyok (főleg az epernél), ennek fő oka, hogy kevesebb helyet foglal a fagyasztóban, plusz nem jegesedik meg a külseje, így nem lesz vizes kiolvasztás után. Ehhez nem kell mást tenni, mint turmixgépben leturmixolni és 250 vagy 500 grammonként lefagyasztani. Attól függően, hogy mire szeretnénk felhasználni, néha érdemes egy szűrőn átpasszírozni, hogy a magok ne kerüljenek bele. Már nincs sok idő az eperszezonból, használjátok ki!

A felhasználási lehetőségek száma végtelen, én most 15 egyszerű ötletet szedtem össze, hogy mit érdemes készíteni belőlük:

1. Házi gyümölcsjoghurt

A lepürésített gyümölcsöt keverjük natúr joghurthoz vagy görög joghurthoz. Rétegezhetjük, összekeverhetjük félig vagy teljesen ízlés szerint, mindenhogy látványos, finom és sokkal egészségesebb, mint a bolti joghurtok. Ízesítéshez használhatunk kevés mézet vagy juharszirupot.

2. Pohárkrém

A pohárkrémek nagyon egyszerűen elkészíthetőek, nem igényelnek különösebb eszközt, tudást vagy erőfeszítést, mégis nagyon látványosak. Általában egy ropogós réteg, valamilyen krém és gyümölcspüré az alap összetevő. A ropogós réteg lehet darált keksz, finomra aprított olajos magok, zabpehely stb. A krém lehet például puding, joghurt, mascarpone sajt. De a panna cotta is ide sorolható. Csak a kreativitásunk szab határt a lehetőségeknek. 🙂 Receptötlet a képre kattintva.

3. Smoothie

Egy gyümölcsturmix nagyon tápláló reggeli vagy kisétkezés lehet. A gyümölcsöt turmixoljuk le kevés folyadékkal, ami lehet például víz, almalé, narancslé, zöld tea, növényi tej vagy akár joghurt. Ízesíthetjük banánnal, mézzel, juharsziruppal. Reggelire adhatunk hozzá zabpelyhet vagy zapkorpát. Érdemes 1-2 db natúr kekszet vagy kétszersültet fogyasztani mellé.

4. Hideg gyümölcsleves

A nyári melegben ideális egy kiadós főétel mellé. Legtöbbször főzni sem kell. Receptötlet a képre kattintva.

5. Házi jégkrém, fagyi

Egészséges gyümölcsfagyit vagy sorbetet otthon is nagyon könnyen készíthetünk fagyigép vagy különösebb eszköz nélkül. Csak hely legyen a fagyasztóban. 🙂 Receptötlet a képre kattintva.

Nem tudom ez mi

6. Eperhab / málnahab

Szuperkönnyű, lágy édesség. Ehhez 4 tojásfehérjét vízgőz felett verjünk kemény habbá (így hőkezelve is van a tojás), keverjünk bele kb. 30 dkg pürésített gyümölcsöt és 5-10 dkg cukrot vagy édesítőt attól függően, hogy mennyire édesen szeretnénk. Poharakba kanalazzunk és hűtve tálaljuk.

7. Sütés nélküli energiagolyó

Nagyon feldobja a gyümölcspüré a natúr (pl.zabpehely) alapú energiafalatokat. “Ragasztóként” funkcionál, olyan alapanyagokat tudunk vele helyettesíteni, mint a datolya vagy a lekvár, így egy cukorszegényebb alternatíva és nem mellesleg ízbomba. Utazáshoz tökéletes nasi. Receptötlet a képre kattintva.

8. Gyümölcsszósz édes finomságok mellé

Rizsfelfújt, kölestorta, tejberizs, zabkása, túrógombóc és sorolhatnám még, hogy milyen egészséges finomságokat tudunk feldobni egy gyümölcsszósszal.

9. Chia lekvár

A gyümölcs főzése nélkül, egyszerűen elkészíthető és ugyanúgy felhasznáható, mint a natúr eperszósz, csak sűrűbb az állaga. Kevésbé terheli meg a gyomrot, mint a főtt gyümölcsből és cukorból készített hagyományos lekvárok. Ugyan nincs jobb a házi lekvárnál 🙂 , néha mégis érdemes ezzel lecserélni. Recept a képre kattintva.

10.Túrótorta, joghurttorta, epermousse torta, sajttorta

Sütés nélküli (vagy akár sütős) torták, desszertek tökéletes kiegészítője a natúr gyümölcspüré. Joghurttal, túróval, tejszínnel, zselatinnal kikeverve vagy csak zselatinnal (vegánoknak agar-agarral) nagyon könnyen összeállítható egy nyers gyümölcstorta. Receptötlet a képre kattintva.

11. Epres/málnás tiramisu

A hagyományos tiramisu gyümölcsös verziójához babapiskótát, gyümölcspürét és mascarpone krémet rétegezünk egymásra.

12. Limonádé, koktél

Próbáltatok már eperpürét proseccoval vagy pezsgővel összekeverni? Ha nem, akkor a következő ünnepi alkalommal vegyétek fel a listára. Libabőr.

13. Csokis süti mellé

Egy töményebb csokitortához tökéletes kiegészítő egy gyümölcspüré a savassága miatt, kihozza az ízeket. Brownie, lávasüti, csokitorta mellé. Vaníliafagyi után a legjobb kísérő. 🙂 Receptötlet a képre kattintva.

14. Palacsinta, amerikai palacsinta, gofri mellé

Akár vaníliapudinggal, túrókrémmel kísérve, vagy csak önmagában szuper palacsinta töltelék.

15. Főételek mellé

Csirke, pulyka, kacsa, vagy akár camembert sajt mellé gyakran tálalnak áfonyaszószt, de gondoljunk csak a menzás marhahús, főtt krumpli, meggymártásra.

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s