Olyan sok gyümölcsös recept volt mostanában, gondoltam ideje egy zöldségesnek. 🙂 Ezt a cukkinis sütit már legalább négyszer sütöttem meg az elmúlt időszakban. Nem túlzok, ha azt mondom, hogy a túrós sütik mellett ez a kedvenc. Nagyon egyszerű elkészíteni, tökéletes állaga van (akár napokig, de addig úgyse marad meg) és valami isteni finom. A cukkini nem érződik benne, viszont az állagán nagyon sokat dob. Alapból dióval készítem, de a lenti képen láthatjátok dió és a cukkini héja nélkül.

Hozzávalók (28-30cm-es, téglalap alakú kenyérsütő formához):
- 170 g (1 kisebb) cukkini
- 3 tojás
- 150 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 70 g fehér tönkölyliszt (vagy búzaliszt)
- 50 g darált dió
- 1 csepp vanília aroma
- 80-100 g cukor / édesítő
- csipet só
- 1 tk fahéj
- 2 tk sütőpor
- 1 dl olaj

Elkészítés:
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
- A cukkini héját ízlés szerint levágjuk vagy rajta hagyjuk. Nagylyukú reszelőn lereszeljük.
- A liszteket egy tálba szitáljuk, összekeverjük a dióval, sütőporral, sóval és a fahéjjal.
- A tojásokat a cukorral vagy édesítővel enyhén felverjük, hozzákeverjük az olajat és a vaníliát. Belekeverjük a reszelt cukkinit, majd hozzáadjuk a liszteket is és alaposan eldolgozzuk.
- A kenyérsütő formánkat kibéleljük sütőpapírral vagy kivajazzuk és beleöntjük a tésztát.
- Kb. 35-40 percig sütjük.
Ilyen a süti dió és a cukkini héja nélkül. Ha a diót kihagyjuk, helyettesítsük ugyanannyi gramm liszttel. Így is szuper. 🙂


