Szilvarózsa, egy látványos és egyszerű finomság

Az almarózsával szerintem már mindenki találkozott és akárki is találta ki eredetileg, annak hálát adok. Tele van vele az internet, mégsem lehet megunni. Ha kreatív desszertet akarsz az asztalra varázsolni egy óra alatt és/vagy lusta háziasszony vagy ;), elég ezt a receptet megjegyezned és már nyert ügyed van.

Almával még nem készítettem el, viszont annyira megőrülök mostanában a szilvás-fahéjas dolgokért, hogy gondoltam kipróbálom (nálunk ebédre szilvás  gombóc van, desszertnek pedig szilva 🙂 ).

Nem muszáj leveles tésztából készíteni, nyilván az a legegyszerűbb. Ha van egy jól bevált pite receptünk, azt is használhatjuk a tésztájához.

szilvarozsa-1

Hozzávalók:

  • 1 csomag leveles tészta

  • 250 g ringló szilva (a mérete miatt ezt érdemes) +50 g nassolni 😉

  • 1 evőkanál fahéj

  • 2-3 evőkanál kristálycukor/édesítőszer (nálam eritrit)

  • 1 csomag vaníliás cukor/édesítőszer

  • kevés olvasztott vaj vagy kókuszzsír a kenéshez

A sütőt előmelegítjük 200 fokra.

A szilvákat megmossuk, félbevágjuk, kimagozzuk, majd vágott felületükkel lefelé vékonyra szeleteljük.

szilva-szeletelve

A leveles tésztát lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, majd a hosszabb oldala mentén kb. 3 cm-es csíkokra vágjuk. Nekem 1 csomagból 9 db rózsa kijött.

Az édesítőszereket/cukrokat a fahéjjal elkeverjük egy tálban. A tésztacsíkokat vékonyan megkenjük olvasztott vajjal, megszórjuk a fahéjas cukorral, majd ráhelyezzük a szilvakarikákat úgy, hogy kicsit fedjék egymást és kb. fél centire lelógjanak a tésztáról.

A tészta alsó, üresen maradt részével betakarjuk a szilvákat, majd egyik végénél szorosan feltekerjük. A tészta végét kicsit csipkedjük össze, hogy ne nyíljon ki sütés közben.

szilvas-rozsa-fazisok

A szép kis rózsákat sütőpapírral bélelt tepsire vagy kivajazott muffin formákba helyezzük és kb. 45-50 percig sütjük. Azért kell ennyi ideig sütni, hogy a közepe is jól átsüljön.

Hagyjuk kihűlni, tálalás előtt szórjunk rá porcukrot.

Kevés munka van vele és az is megéri. 🙂

 szilvarozsa-2

laktozmentesmogyoromentesnyaroszitojasmentes

1 thought on “Szilvarózsa, egy látványos és egyszerű finomság”

  1. Pingback: Életem ételei

Van a témához kapcsolódó gondolatod? Írd le hozzászólásban

Shopping Cart
Scroll to Top