A mai ebédünk minden elemének megvan a története. A lazac azért, mert megfogadtam, hogy idén több halat eszünk, ha már a húsból ennyire visszavettünk (már csak heti 1-2). Ilyen hal árak mellett nem lesz heti rendszerességű a tányérunkon, de azért alkalmanként belefér. Véletlenül bőrös lazacot vettem, de így talán még finomabb is. Az újkrumplit imádom. Megőrülök ezekért a kis apróságokért. 🙂 Amúgyis krumplirajongó vagyok, de ez az időszak a kedvenc. A spárgával hasonlóképp vagyok. Amint szezonja van és vállalható áron van, betárazok a hűtőbe és reggelire, vacsorára, bármihez jöhet, a szezonja végére pedig elérem, hogy egy évig ne kívánjak több spárgát. 😀 Az utolsó és számomra nem elhanyagolható oka, amiért ezt főztem az az, hogy nem kell vele sokat kínlódni és mégis egy csoda kerül a tányérra.

Hozzávalók 4 főre:
- 400-450 g lazacfilé
- 500 g zöldspárga
- kb. 300-400 g újkrumpli
- só, bors
- ízlés szerint krumpli fűszer
- olaj
- néhány evőkanál görög joghurt
- friss vagy szárított kapor
- (kezeletlen) citrom
Elkészítés:
- A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
- A krumplit alaposan megmossuk, hagyjuk megszáradni vagy szárazra töröljük, a nagyobb darabokat félbe vágjuk. Fűszerezzük, vágott felével felfelé (különben leragad) tesibe tesszük és kevés olajjal meglocsoljuk. Kb. 45 perc alatt, egyszer-kétszer átkeverve ropogósra sütjük.
- A spárga szárából az alsó egy-két centit letörjük, a többi részét megmossuk és forró, enyhén sós vízben 5-6 percig pároljuk. Egy evőkanál olajat forrósítunk serpenyőben, beletesszük a lecsepegtetett párolt spárgát és pár perc alatt enyhén megpirítjuk, közben sózzuk, borsozzuk.
- Ugyanebben a serpenyőben kevés olajat forrósítunk, bőrével lefelé beletesszük a lazacot és magas hőmérsékleten kb. 3 perc alatt megpirítjuk a bőrét, közben sózzuk, borsozzuk. Amikor fehéredni kezd a húsa, óvatosan megfordítjuk, alacsonyabbra vesszük a hőfokot, akár le is fedhetjük és méretétől függően 3-5 perc alatt átsütjük. Közben ezt az oldalát is fűszerezzük.
- Görög joghurtot kikeverünk sóval, borssal, citromlével és kaporral.
- A lazacot a spárgával, a krumplival, a kapros joghurttal és citrom karikával tálaljuk.




