Hétköznap olyanokat szeretek főzni, amik rutinosan, gyorsan megvannak. Főzelékek, paradicsomos tészta, tojásos nokedli. De hétvégén néha szeretek elszabadulni és alkotni. Kevés az az étel, amivel szívesen bajlódok órákat, hogy aztán 5 perc alatt megegyük. De egy jó burger az ilyen. Mivel nem nagyon eszem meg a darált húst, kihívás keresni nekem valami pogácsát, a halasakat viszont imádom. Plusz kelt tészta őrült vagyok, mindig magam készítem a bucit is. Már régóta kerestem az igazi receptet. Azt, aminek ropog és fényes a héja, puha a belseje. Azt hiszem most megvan, de ezt majd külön teszem ki, mert túl hosszú lenne. 🙂 Viszont ez az egész így nagyon egyben volt, mennyei!

Hozzávalók a pogácsához:
- 500 g lazacfilé
- 1 csokor kapor
- 1 citrom leve
- 1 lilahagyma
- 3-4 ek natúr vagy görög joghurt
- só, bors
- 2 evőkanál zsemlemorzsa (elhagyható)
Hozzávalók a szószhoz:
- 2 evőkanál majonéz
- 2 evőkanál natúr vagy görög joghurt
- fél csokor kapor
- só, bors
- 0,5 citrom leve
Hozzávalók az összeállításhoz:
- hamburger zsemle
- a lazacpogácsa és a szósz
- saláta (madársaláta, jégsaláta vagy ruccola)
- paradicsom
- uborka

Elkészítés:
- A szósz hozzávalóit keverjük össze, majd tegyük hűtőbe a tálalásig.
- A pogácsához a lazacot vágjuk apró kockákra, majd keverjük össze a többi hozzávalóval.
- Formázzunk belőle 6db 90grammos vagy 4db 140 grammos pogácsát, majd tegyük 10 percre a hűtőbe.(A képen 70 grammosak vannak, szerintem egy kicsit nagyobb az ideális.)
- Süthetjük 200 fokos sütőben 25 percig, vagy serpenyőben kevés olajon mindkét oldalát 4-4 percig sütve. Ha sütőben sütjük, akkor is forgassuk át nagyon kevés olajon egy serpenyőben, hogy ropogós legyen a külseje.
- Állítsuk össze a burgert. Ehhez először a zsemlénket vágjuk ketté és a vágott oldalával lefelé fordítva egy száraz serpenyőben pirítsuk meg 1 percig. Kenjük meg vékonyan a joghurtos-kapros szósszal, tegyünk rá salátát (nekem madársaláta volt itthon, nagyon passzol hozzá), jöhet a lazacpogácsa, majd egy szelet paradicsom, ismét szósz, majd két szelet zöldségszeletelővel vékonyra szelt uborka és végül a megpirult teteje.





