Klasszikus recept és ezer oldalon fent van, de mint kiderült, pont így még nincs. 🙂 Ismerősöknek ígértem a receptet, mert szerencsére mindig nagy sikere van és kérdezik, hogy mi a titka. Mondanám, hogy a szeretet, amivel készítem 😀 , de igazából szerintem az, hogy vajat használok hozzá, nem margarint. Lehet vitatkozni arról, hogy melyik az egészségesebb, megjegyzem szerintem egyik se az, viszont akkor már a minőségit és a finomabbat választom. Igaz drágább, mint a margarin, cserébe ritkán készítek olyan sütit, amibe kell. Mindenkinek szíve joga a választás, nem szeretnék senkit meggyőzni. A lényeg, hogy bármelyiket is választjátok, ezekkel a zsírokkal csak mértékkel! Én csak így készítem a sajtos rudat és a sajtos pogácsát, a túró miatt annyira könnyű és laza, hogy nem lehet abbahagyni. 😀 Teljes kiőrlésű liszttel is próbáltam már többször is, úgy is szuper finom.

Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 25 dkg zsírszegény túró
- 20 dkg vaj (nem margarin)
- kb. 15-20 dkg sajt (ebből kb.5 dkg a tésztába, többi a tetejére)
- 1 tk só
- 1 tojás a kenéshez
Elkészítés:
- A sajtot reszeljük le. A vajat és a tojást vegyük ki előre a hűtőből.
- A túrót, a puha vajat, a lisztet, a sót és a reszelt sajtból egy maréknyit kézzel gyúrjunk össze, gömbölyítsük, majd letakarva tegyük kb.20 percre hűtőbe.
- A 20 perc elteltével a sütőt melegítsük elő 200 fokra.
- Egy gyúródeszkát vékonyan lisztezzünk be és nyújtsuk ki rajta a tésztát kb. 0,5 cm vastagságúra és téglalap formára.
- Kenjük meg a felvert tojással, majd szórjuk meg a maradék reszelt sajttal és a sodrófával menjünk át rajta, hogy belenyomjuk kicsit a sajtot a tésztába. Így nem fog leesni róla.
- Pizzavágóval vagy éles késsel vágjuk fel tetszőleges nagyságú és vastagságú rudakra. Tegyük sütőpapírral bélelt tepsire és süssük kb. 15 percig, amíg aranybarna lesz. Kb. 2 tepsi lesz belőle.
