Édesburgonya krémleves céklával, pirított hajdinával

Az édesburgonyához való viszonyomat még én se tudom igazán, van amikor nagyon ízlik és van, amikor rá sem bírok nézni. Ez a leves, a fűszerezéssel és a kiegészítőkkel együtt a nagyon ízlik kategória, teljesen magával vitt. Édes leves, savanyú és ropogós levesbetét, tökéletes. Tavaly tanultam Bacsa Gábortól, aki a főzősuliban az egyik kedvenc tanárom volt, pont a színes, zöldségekben gazdag, zseniális kombinációi miatt. Itthon egy kicsit máshogy készítem, de az ízélmény azért megvan. Ha kipróbáljátok, ne hagyjátok ki a céklát és a hajdinát, ez így kerek. 🙂

Hozzávalók:

  • 500 gramm édesburgonya (3 nagyobb darab)
  • 0,5 vöröshagyma
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 liter zöldség alaplé
  • 25 gramm gyömbér
  • 400 ml kókusztej
  • 0,5 lime leve
  • 50 gramm vaj (elhagyható)
  • 1 közepes cékla
  • 3 dl víz
  • 20 ml ecet
  • 2 evőkanál cukor
  • 30 g hajdina

Elkészítés:

  1. A céklát vékonyan szeleteljük fel. A marinádhoz keverjük el az ecetet, vizet, cukrot és a sót. Tegyük a céklát az ecetes lébe és tálalásig hagyjuk benne állni.
  2. Az édesburgonyát hámozzuk, mossuk és szárítsuk meg, majd kisebb kockákra vágva tegyük sütőpapírral bélelt tepsire és 180 C-ra előmelegített sütőben süssük 20 percig.
  3. Egy edényben forrósítsunk kevés olajat és pirítsuk meg a hagymát. Adjuk hozzá a megsült burgonyát, a reszelt gyömbért, öntsük hozzá az alaplé felét, botmixerrel pürésítsük.
  4. Finomítsuk kókusztejjel, lime lével, állítsuk be a kívánt állagot az alaplé másik felével, végül krémesítsük vajjal. Ízesítsük ízlés szerint sóval.
  5. A hajdinát serpenyőben 3-4 perc alatt pirítsuk ropogósra.
  6. A levest melegen, a céklával és a hajdinával tálaljuk.
glutenmentesmogyoromentestojasmenteszsirszegeny

Van a témához kapcsolódó gondolatod? Írd le hozzászólásban

Shopping Cart

Discover more from Életem ételei

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Scroll to Top