Már vagy ezerszer elkészítettem ezt a receptet, annyira imádom. A sós kelt tészták amúgy is a gyengéim, ez a mediterrán kombináció pedig csak tovább ront a helyzeten. 🙂 Legutóbb egy kerti partira készítettem, ahol rekord idő alatt fogyott el, tényleg kettőt pislogtunk és már sehol nem volt. Úgyhogy minimum dupla adagot készítsetek belőle. 🙂 Az alapreceptet Márk Szonjától tanultam, azóta is hálás vagyok neki. Néha tökmaggal készül, néha csak olajbogyóval, néha extrákkal is. Megunhatatlan.

Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- 10 g só
- 200 g puha vaj
- 3 tojássárgája
- 200 ml tejföl
- 10 g friss élesztő
- 80 g zöld olajbogyó lecsepegtetve, felkarikázva
- 50 g aszalt paradicsom lecsepegtetve, apróra vágva
- néhány levél friss bazsalikom
- 1 tojás a kenéshez
Elkészítés:
- A tejfölben morzsoljuk el az élesztőt.
- Tegyük keverőtálba a lisztet, sót, vajat, tojást és az élesztős tejfölt.
- Géppel vagy kézzel gyúrjuk össze. Amikor már majdnem összeállt a tészta, adjuk hozzá a felaprított olajbogyót, bazsalikomot és aszalt paradicsomot. Dolgozzuk el alaposan, hogy egyenletesen mindenhol legyen a tésztában.
- Csomagoljuk fóliába és tegyük hűtőbe egy órára.
- Csomagoljuk ki, majd lisztezett deszkán nyújtsuk téglalap alakúra, kb. 2 cm vastagra (nem kell sokat nyújtani).
- Éles késsel vagy pizzavágóval vágjunk falatnyi rudakat.
- A sütőt melegítsük elő 200 fokra.
- A rudakat tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, a tetejüket kenjük meg egy felvert tojással és 15 perc alatt süssük készre.
Töltsétek le hozzá a receptkártyát, hogy egyből kéznél legyen a recept:
