Aszalt paradicsomos-olívás rúd

Már vagy ezerszer elkészítettem ezt a receptet, annyira imádom. A sós kelt tészták amúgy is a gyengéim, ez a mediterrán kombináció pedig csak tovább ront a helyzeten. 🙂 Legutóbb egy kerti partira készítettem, ahol rekord idő alatt fogyott el, tényleg kettőt pislogtunk és már sehol nem volt. Úgyhogy minimum dupla adagot készítsetek belőle. 🙂 Az alapreceptet Márk Szonjától tanultam, azóta is hálás vagyok neki. Néha tökmaggal készül, néha csak olajbogyóval, néha extrákkal is. Megunhatatlan.

Hozzávalók:

  • 40 dkg liszt
  • 10 g só
  • 200 g puha vaj
  • 3 tojássárgája
  • 200 ml tejföl
  • 10 g friss élesztő
  • 80 g zöld olajbogyó lecsepegtetve, felkarikázva
  • 50 g aszalt paradicsom lecsepegtetve, apróra vágva
  • néhány levél friss bazsalikom
  • 1 tojás a kenéshez

Elkészítés:

  1. A tejfölben morzsoljuk el az élesztőt.
  2. Tegyük keverőtálba a lisztet, sót, vajat, tojást és az élesztős tejfölt.
  3. Géppel vagy kézzel gyúrjuk össze. Amikor már majdnem összeállt a tészta, adjuk hozzá a felaprított olajbogyót, bazsalikomot és aszalt paradicsomot. Dolgozzuk el alaposan, hogy egyenletesen mindenhol legyen a tésztában.
  4. Csomagoljuk fóliába és tegyük hűtőbe egy órára.
  5. Csomagoljuk ki, majd lisztezett deszkán nyújtsuk téglalap alakúra, kb. 2 cm vastagra (nem kell sokat nyújtani).
  6. Éles késsel vagy pizzavágóval vágjunk falatnyi rudakat.
  7. A sütőt melegítsük elő 200 fokra.
  8. A rudakat tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, a tetejüket kenjük meg egy felvert tojással és 15 perc alatt süssük készre.

Töltsétek le hozzá a receptkártyát, hogy egyből kéznél legyen a recept:

Van a témához kapcsolódó gondolatod? Írd le hozzászólásban

Shopping Cart
Scroll to Top