Többféle zsemlét sütöttem már itthon, de szerintem messze ez a legjobb. Azért nem egy kovászos, de én büszke vagyok rá. 🙂 Ja és kértetek tejmentes, tojásmentes zsemlét, íme itt van, ez ugyanis vegán! 🙂 Többször is elkészítettem már, a képeken látszik a különbség, ha van benne korpa és ha nincs, illetve a liszt töménységétől és minőségétől is függ, hogy milyen állaga lesz a végén. A lényeg, hogy néha melós, de megéri kísérletezni a házi péksütikkel.

Hozzávalók 10 db-hoz:
- 50 dkg liszt (fele teljes kiőrlésű búzaliszt, fele kenyérliszt)
- 1 evőkanál zabkorpa vagy búzakorpa (elhagyható)
- 2,5 dl langyos víz (vagy növényi tej)
- 40 g élesztő
- 1 tk juharszirup (vagy más édesítő)
- 2 ek olaj
- 5 g só

Elkészítés:
- A liszteket egy tálba szitáljuk a sóval, elkeverjük.
- A langyos vízbe morzsoljuk az élesztőt, elkeverjük az édesítővel és a tetejét megszórjuk egy kevés liszttel. Félretesszük pár percre.
- A liszthez hozzáadjuk az élesztős vizet és az olajat. Kézzel vagy géppel megdagasztjuk. Akkor jó, amikor összeáll a tészta, eláll az edény falától és nem tapad a kezünkhöz (kb.5-10perc).
- Vékonyan kiolajozott tálba tesszük és a tetejét is vékonyan megkenjük olajjal. Lefedve, szobahőmérsékleten 45 percig kelesztjük.
- Amikor duplájára kelt, lisztezett deszkára tesszük, 80 grammos darabokat vágunk belőle, gömbölyítjük. Letakarjuk egy konyharuhával és 10 percet pihentetjük.
- Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, a sütőt előmelegítjük 200 fokra. Amíg melegszik a sütő, hagyjuk még kelni a zsemléket. Kb. 20 percig.
- A sütőbe vizet spriccelünk, hogy gőz képződjön. A zsemlék tetejét is spricceljük meg kevés vízzel és toljuk a sütőbe. 20-25 percig süssük.
- Hagyjuk kihűlni, mielőtt felvágjuk.






Nagyon jó recept, ki próbáltam 😍. Kisfiam azt mondta jobb mint a bolti. 😁
😍 Köszönöm! Örülök, ha nektek is bejött. 😉