Nagyon ki tudok akadni a színes ételfestékre, egyszerűen nem bírom, amikor mesterséges és haszontalan dolgokat eszünk, főleg amikor azt lehet helyettesíteni természetes alapanyagokkal is, nem is értem miért vannak engedélyezve. (Például tudtátok, hogy a piros ételfesték összetevője allergiás reakciókat válthat ki és a gyerekek figyelmére káros hatással lehet? A leírásánál szerepel. Mégis a legtöbb szülinapi tortán és néhány feldolgozott élelmiszerben is ott van.) A csomagolásmentes boltban vettem ilyen kis porokat és azért emelném inkább ki ezeket a boltokat, mert ott bármilyen kis mennyiségben tudtok venni, nem kell egyszerre több ezerért egy nagy zacskóval. Smoothieba, energiagolyó forgatásához, de akár piskótatekercs, tésztához vagy krémek színezéséhez is tökéletesek. Azt nem mondom, hogy olyan intenzív, vibráló színe lesz, mint az ételfestéknek, ráadásul a spenótporom elég halovány lett (legközelebb a brokkoliporral próbálom), szerintem mégis csodaszépek. 🙂 Szerencsére a keresztlányom is imádta és egyből levette, hogy ez bizony neki készült. 😀 Illata nyersen van a céklának és a spenótnak, viszont a megsült keksznek már egyáltalán nincs ezektől mellékíze vagy illata. Ha tudtok még ilyen természetes színezőket, kérlek írjátok meg. 🙂

Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 20 dkg hideg vaj / margarin
- 5 dkg cukor
- 1 tojássárgája
- a kakaóshoz: 1 púpos tk kakaó + 1 tk víz
- a sárgához: 1 tk kurkuma + 1 tk víz
- a piroshoz: 1 tk céklapor / áfonyapor + 1 tk víz
- a zöldhöz: 1 tk brokkolipor/spenótpor + 1 tk víz
Elkészítés:
- A tészta hozzávalóit, vagyis a lisztet, a hideg vajat, a porcukrot és a tojássárgáját gyors mozdulatokkal nem túldolgozva összegyúrjuk, majd annyi darabra szedjük, ahány színt szeretnénk.
- A színekhez egyesével kikeverjük a hozzávalókat a vízzel, majd beledolgozzuk a tésztadarabba, szintén gyorsan.
- Egyesével fóliába csomagoljuk és fél órára hűtőbe tesszük.
- Egy gyúródeszkát kilisztezünk. Mindig csak azt a tésztát vegyük ki a hűtőből, amelyikkel épp dolgozunk. Sodrófával nyújtsunk belőlük ugyanakkora téglalapokat majd tegyük őket egymásra és a hosszanti oldalánál szorosan tekerjük fel.
- Csomagoljuk a tekercset fóliába és tegyük vissza a hűtőbe fél órára. Ezt azért érdemes, mert a hideg tésztából szebb kekszeket lehet vágni, nem nyomódnak össze vágás közben.
- Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
- Éles késsel vágjunk vékony szeleteket a tésztából és tegyük őket a tepsire egymás mellé, de kicsit távol.
- 10-12 percig süssük.


