Az idei egyik főzéssel kapcsolatos fogadalmam az volt, hogy nyitott leszek az újdonságokra és minden hónapban kipróbálok néhány új receptet. Ez a brownie – vagy nevezzük brownie jellegű sütinek – olyan sokszor szembejött már velem, hogy muszáj volt végre elkészítenem, hogy ne kísértsen tovább. 🙂 Az eredeti nem tudom kihez tartozik, úgyhogy elnézést a forrásmegjelölés hiánya miatt, viszont örök hála érte. Nagyon kellemes csalódás volt, kívül ropogós, belül krémes és gyorsan el lehet készíteni. Attól még, hogy édesburgonyás, gluténmentes és vegán, nem egy kalóriaszegény étel, úgyhogy fogyókúrásnak nem lehet nevezni. De alapanyagait tekintve jobb választás, mint a klasszikus társa, a speciális étrenden lévőknek pedig szuper alternatíva.

Hozzávalók:
- 160 g főtt, pürésített édesburgonya (1 csésze)
- 20 g cukrozatlan kakaópor (1 evőkanál, 1/4 csésze)
- 140 g mandulavaj vagy mogyoróvaj (1/2 csésze)
- 60 g juharszirup (1/4 csésze)
Elkészítés:
- Az édesburgonyát meghámozzuk, megmossuk, apró kockákra vágjuk és kevés, sótlan vízben kb.20-30 perc alatt puhára főzzük (attól függ, hogy mekkora kockákra vágtuk). Leszűrjük, botmixerrel lepürésítjük.
- A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
- Az édesburgonyapürét összekeverjük a többi hozzávalóval. A mandula-vagy mogyoróvaj legyen szobahőmérsékletű vagy kicsit felmelegített.
- A masszát öntsük bele egy sütőpapírral bélelt, kb.10×10-es vagy 15×15-ös sütőformába.
- 25-30 perc alatt készre sütjük.





