Túróval töltött zsemle

Hatalmas klasszikus, gyerekkori emlék, megunhatatlan és elronthatatlan. Hidegen és melegen is szuper. Száraz, többnapos zsemléből a legjobb és bármilyen típusúból készítheted, a képen hátul van az enyém, a teljes kiőrlésű magos :), de volt már rozsos, zabos, amilyen épp otthon van. Ahány ház, annyi szokás, mi így készítjük.

Túróval töltött zsemle

Hozzávalók:

  • 8 db zsemle
  • 3 dl szobahőmérsékletű tej (mandula vagy zsírszegény)
  • 1 csepp vanília aroma vagy 1 csomag vaníliás cukor
  • 50 dkg zsírszegény túró
  • 2 evőkanál édesítő/cukor
  • 2 tojás
  • 8 ek mazsola

Elkészítés:

  1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
  2. A tejet és a vaníliát (vagy vaníliás cukrot) langyosra melegítjük.
  3. A zsemlék kalapját (csak a legtetejét) levágjuk, félretesszük. A belsejét kikaparjuk úgy, hogy ne lyukadjon ki az alja.
  4. A zsemlék belsejét egy tálban összekeverjük a túróval, a tojásokkal, az édesítővel/ cukorral és a mazsolával.
  5. A zsemlék alját és tetejét 1-2 másodpercre belemártjuk a vaníliás tejbe (ne ázzon el), majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket.
  6. A maradék tejjel kicsit higíthatjuk a tölteléket ízlés szerint (pár evőkanál vagy akár 0,5dl is mehet bele, 1 evőkanállal hagyjunk a tetejére).
  7. A zsemlékbe kanalazzuk a tölteléket, ne sajnáljuk, majd helyezzük rá a kalapokat.
  8. Locsoljuk meg még egy kis tejjel a tetejét, majd fólia alatt süssük 15 percig, utána fólia nélkül további 15-20 percig, amíg szépen megpirul a zsemle.
zsirszegeny

Leave a Reply