Egy ideje érdekel már a házi kenyér és zsemle sütés, úgyhogy most mélyebben is belevágok és megosztom veletek, hogy épp hol tartok. 🙂 Amúgy egyáltalán nem bonyolult és ráadásul egészségesebb is. Bár ezt úgy mondom, hogy én is kezdő vagyok a témában, viszont nagyon élvezem a kísérletezést. 🙂 Most zabliszttel készítettem zsemlét, a zabliszt sajátossága pedig, hogy egy tömör liszt és a péksütinket is tömörebbé teszi, ezért érdemes keverni olyan magas sikértartalmú lisztekkel, amelyek alapból kenyérsütésre valók. Így lesz az igazi. 🙂
Ha megvan a zsemle, akkor jöhet egy fullos burger. Megkentem avokádókrémmel, tettem bele paradicsomot, lilahagymát, salátát, uborkát és végül a pogácsa, ami most egy húsmentes chia magburger volt (Ataisz). Szuper finom.

Hozzávalók:
- 20 dkg zabliszt (Ataisz)
- 30 dkg kenyérliszt vagy finomliszt
- 15 dkg joghurt
- 2,5 dl víz
- csipet só
- 3 ek. étolaj
- 2 dkg friss élesztő
Elkészítés:
- A liszteket szitáljuk egy tálba.
- A közepébe készítsünk mélyedést, öntsük bele a joghurtot, a vízből 2dl-t, a sót, az olajat és morzsoljuk bele az élesztőt.
- Kezdjük el kézzel vagy géppel dagasztani és közben adjunk hozzá még vizet, ha szükséges. (Lisztet, ha ragacsos, vizet ha túl kemény.)
- Formázzunk egy cipót a tésztából. A tálat vékonyan kenjünk ki olajjal, majd a cipót hagyjuk benne lefedve kelni legalább fél óráig.
- Miután megkelt a tészta, gyúródeszkát belisztezünk. Rátesszük a cipót és éles késsel tetszés szerinti méretű zsemléket vágunk belőle.
- Gömbölyítsük a zsemléket, majd egy konyharuhával leterítve újra hagyjuk pihenni 15 percig.
- Közben a sütőt melegítsük elő 200 fokra.
- A zsemlék tetejét vékonyan vizezzük be és szórjuk meg kevés zabpehellyel vagy magokkal. Ez a lépés ízlés szerint kihagyható.
- Sütőpapírral bélelt tepsin süssük őket 20-25 percig.






