Ötletek maradék húsvéti tojás felhasználására

Most, hogy lement a húsvét és biztos mindenki rengeteg “piros tojást” készített és kapott, a hűtők tele vannak főtt tojással. Ha ti sem bírtátok mind megenni, íme néhány egyszerű, hétköznapi ötlet a felhasználására. Nem kell túlbonyolítani, pizza, melegszendvics, főzelékfeltét, saláta. A lényeg, hogy lehetőleg ne a kukában végezzék, mentsük meg a maradékot!

Tippek a főtt tojáshoz:

  1. Tojáskrém szendvicshez: ehhez kikeverünk kevés puha vajat egy leheletnyi mustárral, sóval, borssal, belereszeljük a főtt tojásokat és snidlinggel vagy újhagymával ízesítjük. Diétázók joghurttal is készíthetik a vaj helyett. Szendvicsre kenjük, friss zöldséggel fogyasztjuk reggelire.
  2. Rakott krumpli, ehhez a maradék sonkát is fel tudjuk használni.
  3. Skót tojás (1.kép): darált húst vagy akár halat fűszerezünk, majd kilapítjuk a tenyerünkben, beleteszünk egy főtt tojást, szorosan becsomagoljuk. Ezt bepanírozzuk a szokásos módon lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába. Forró, bő olajban vagy sütőben kisütjük.
  4. Stefánia vagdalt: régi klasszikus, sütőben sült fasírt a közepében főtt tojással
  5. Tojáspörkölt: szintén régi klasszikus húsmentes fogás, amihez hagyományos pörköltalapot készítünk, csak a hús helyett a darabolt főtt tojásokat adjuk hozzá. Gyorsan megvan, főtt tésztával vagy nokedlivel szuper ebéd.
  6. Tojásfasírt (2.kép): egyik családi kedvenc, anyukám receptjét itt találjátok: Tojásfasírt recept
  7. Spenótfőzelék (3.kép), sóskamártás, borsófőzelék főtt tojással
  8. Főtt tojásos avokádókrém szendvicshez: az avokádónak kiszedjük a belsejét, szétnyomkodjuk egy villával, sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint citromlével ízesítjük. A főtt tojást vagy beledaraboljuk, vagy belereszeljük. Laktató és isteni finom reggeli szendvicskrém.
  9. Vegyes zöldségsaláta főtt tojással: vacsorára tartalmas salátát készíthetünk. A lényeg, hogy sok zöldsaláta legyen benne, plusz ami a hűtőben van. 🙂
  10. Melegszendvics (4.kép)
  11. +1 haladóknak 🙂 Ramen levesbe (de imádom!)

A tojáson kívül ilyenkor a kalács és a sonka megmentése is kérdés szokott lenni. Szerintem a kaláccsal a legjobb, ami történhet, az a máglyarakás, mákos guba, aranygaluska. 🙂 Ínyenceknek pirított kalács libamájjal. A sonkát pedig használjátok fel a reggeli rántottához, tésztaételekhez, pizzára, melegszendvicsbe, a csülköt pedig bablevesbe, főzelék mellé.

Leave a Reply