Ez az év legjobb része, amikor rengeteg friss gyümölcs van és akinek kertje van, az ismeri az érzést, amikor vödörszámra állnak a konyhában és próbálod kitalálni, hogy mit kezdj azzal a résszel, amit nem fagyasztasz le. Itt jönnek az eltérő vélemények, hogy pálinka vagy lekvár. 🙂 Hát én egyik se. Próbálok annyit megenni frissen, amennyit fizikailag lehetséges, a többiből sütés-főzés és végül lefagyasztás.
Egy részéből most meggyleves készült, nagyon egyszerű megcsinálni, nem is kell sokáig főzni és garantáltan jól fog esni a meleg főétel előtt.
Hozzávalók (4 adaghoz):
-
60 dkg meggy + néhány szem a tálaláshoz
-
1 liter víz
-
4-5 evőkanál édesítőszer
-
2 db egész fahéj
-
4-5 db egész szegfűszeg
-
vanília aroma (vagy vaníliás cukor)
-
1 ek. citromlé
-
0,5 csomag vaníliás pudingpor
-
2 dl tejszín (én Hulala-t használtam)
-
tej
Elkészítés:
-
A meggyet megmossuk, kimagozzuk.
-
Egy edényben felforraljuk a meggyet a vízzel, a fűszerekkel és kb. 10 percig főzzük.
-
A tűzről levéve botmixerrel pürésítjük.
-
A vaníliás pudingport simára keverjük a tejszínnel, hozzákeverünk egy merőkanálnyit a levesből.
-
A kikevert tejszínt beleöntjük a levesbe és elkeverjük.
-
Folyamatosan kevergetve újraforraljuk.
-
Felhigítjuk annyi tejjel, amennyivel beállítjuk a kívánt sűrűséget.
-
Az egész fűszereket egy szűrő segítségével kiszedjük.
-
Hagyjuk hűlni, majd hűtőbe tesszük néhány órára.
-
Tálaláskor tegyünk bele még meggydarabokat.
Tipp:
-
Ha kihagyjátok a tejet, tökéletes mártásnak, szósznak, például fagyihoz.
-
Tejszín helyett használhattok rizslisztet és natúr joghurtot a sűrítésre.
-
Díszítéshez pirított szeletelt mandula is illik hozzá.