Nagyon megszerettem ezt az élesztő nélküli csiga receptet. Gyorsan megvan, nagyon finom, a tölteléket pedig kedvem szerint tudom variálni. Most mákosat kívántam, szilva meg épp volt itthon. 🙂 Az első verzió töltelékébe csak mákot tettem, úgyhogy elég tömény volt, de aki nagyon szereti a mákot, az csinálhatja úgy is. Én a második verzióban picit finomítottam rajta és kiegészítettem valami natúr morzsával. Szerintem így tökéletes. 😉

Hozzávalók kb.15 db kis csigához:
- 25 dkg tönköly liszt (kb. fele teljes kiőrlésű)
- 25 dkg zsírszegény túró
- 0,5 dl langyos (szobahőmérsékletű) sovány tej (vagy mandulatej)
- 5 ek olaj
- 40 g porcukor vagy por édesítőszer
- 0,5 csomag sütőpor
- 1 kis tojás a kenéshez
Hozzávalók a töltelékhez:
- 100 g darált mák
- 40 g darált keksz / édes morzsa / darált zabpehely
- 1 dl tej
- 45 g édesítő
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- 5 db szilva
Elkészítés:
- A túrót tegyük egy tálba és villával keverjük minél simábbra.
- Keverjük hozzá a 0,5 dl langyos tejet, az olajat és a porcukrot, dolgozzuk el.
- Szitáljuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet, kézzel gyúrjuk össze jól a hozzávalókat és formáljunk belőle cipót.
- 15-20 percet pihentessük a hűtőben, addig készítsük elő a tölteléket és melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
- A töltelékhez egy edényben langyosítsuk fel a tejet az édesítővel és a citromhéjjal. Keverjük el benne a darált mákot és a morzsát.
- A tésztát vegyük ki a hűtőből és lisztezett gyúródeszkán egy sodrófával nyújtsunk belőle vékony, 3-5mm vastag téglalapot.
- Kenjük meg a töltelékkel, szórjuk meg a megmosott, apró kockákra vágott szilvával és a hosszabbik oldalától indulva szorosan tekerjük fel.
- Vágjuk fel kb. 1 cm-es darabokra.
- Tegyük a csigákat sütőpapírral bélelt tepsire, kézzel picit nyomkodjuk le, kenjük meg tojással és kb.20 perc alatt süssük készre.

