Egy nagyon egyszerű és laktató ebédet dobtam össze a minap. Hamburgert készítettem, csak nekem nem volt kedvem a zsemléhez, úgyhogy salátát csináltam belőle. A grillezett sajt és a pirított kenyérkockák ropogóssága nagyon feldobja. Akkora húspogácsát készítetek, amekkorát szeretnétek. Egy átlagos hamburgerpogácsához a fél kg darált húst négyfelé kell osztani (12,5dkg/húspogácsa), de lehetnek miniburgerek is. Én Széll Tamás módszerével sütöm, nekem nagyon bejött. Először serpenyőben elősütni, majd sütőben sütni a húst. Vacsorára is tökéletes.
Hozzávalók:
-
500 g darált hús
-
só, bors
-
240 g grillezett sajt
-
2 szelet teljes kiőrlésű vagy más száraz kenyér
-
salátakeverék
-
paradicsom
-
lilahagyma
-
lenmagolaj vagy olívaolaj
-
citromlé
-
olaj a sütéshez
Elkészítés:
-
A húspogácsához a darált húst sózzuk, borsozzuk (utóbbi mehet bőven), négyfelé osztjuk, egy korong alakú formával pogácsákat formázunk.
-
A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Serpenyőben olajat hevítünk, elősütjük rajta a húspogácsákat, majd sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és 5-6 perc alatt készre sütjük a sütőben. Nem kell tovább sütni, mert kiszáradnak.
Fontos, hogy a pulyka, a sertés és a marha is máshogy sül, úgyhogy figyeljük sütés közben.
-
Ugyanabban a serpenyőben néhány perc alatt ropogósra sütjük a grillsajtot, majd kockákra vágjuk.
-
A saláta összeállításához egy tálban összekeverjük a salátakeveréket, a zöldségeket, a grillsajtot és meglocsoljuk kevés citromlével, lenmagolajjal (vagy más olajjal).
-
A száraz kenyeret pirítós sütőben megsütjük, felkockázzuk és a salátához keverjük. Feldobja, ha felkockázás előtt bedörzsöljük egy gerezd fokhagymával vagy megszórjuk fokhagymasóval.
A húspogácsával fogyasztjuk.
Pingback: Életem ételei