Egy vallomással kezdek: nem mindig szeretek rizsliszttel sütni. Néha tökéletes és meg se mondanád, hogy nem a hagyományos liszt, néha viszont egyáltalán nem úgy viselkedik, ahogy várom. A piskóta lekopogom, eddig mindig az elsőbe tartozott. Volt itthon még egy jó adag ribizlim és nagyon szeretem a ribizlis habos süteményt, egyszerűen imádom a hab roppanását, amikor beleharapok. 🙂 Készítettem már mandulaliszttel is, de most valami egyszerűbbre vágytam, úgyhogy piskóta lett.
Hozzávalók a piskótához (22 cm-es tortaformához):
-
4 tojás
-
5 ek édesítőszer (eritrit)
-
4 púpozott ek rizsliszt
-
1 tk sütőpor
-
fél citrom héja és leve
-
csipet só
Hozzávalók a tojáshabhoz:
-
3 tojásfehérje
-
csipet só
-
10 dkg édesítőszer
-
20 dkg ribizli
Elkészítés:
-
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
-
A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját habosra keverjük az édesítőszerrel, hozzáadjuk a citrom héját és levét.
-
A fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a tojássárgájába.
-
A lisztet elkeverjük a sütőporral, majd a masszához keverjük.
-
Egy tortaformát kibélelünk sütőpapírral és/vagy kivajazunk, majd beleöntjük a masszát. 15 percig sütjük.
-
Amíg sül, elkészítjük a tojáshabot. A tojásfehérjét csipet sóval elkezdjük habbá verni. Amikor majdnem kemény a hab, hozzáadjuk az édesítőszert, a végén pedig óvatosan belekeverjük a megmosott, leszemezett, szárazra törölt ribizlit.
-
15 perc után kivesszük a tortát a sütőből, rákenjük a tojáshabot, majd visszatesszük 10 percre sülni, amíg megpirul a teteje.
-
Vizes késsel szeleteljük.
Pingback: Életem ételei
Isteni rizslisztes piskóta recept!
Köszönöm!
Ajánlom, hogy barna színű sütőpapírt ne használjatok rizslisztes receptekhez, mert még nedves konyharuha segítségével is nehéz lefejteni róla!
Köszönöm! 🙂 És a tippet is! Ezt jó tudni.