Galette még csak édesen készült nálam, de már ott megtetszett, a szilvás-fahéjas nagy kedvenc lett. Viszont sós változatban is tökéletesen megállja a helyét. Kicsit pizza, kicsit sós pite. Mindenesetre nagyon könnyen finom és látványos ételt varázsolhatunk. Maradék sonka, tojás vagy zöldség felhasználására is ideális. Főleg így húsvét környékén. 😉
A receptet megtaláljátok a Kifőztük magazin 2017. áprilisi számában.
Hozzávalók 1 darabhoz (kb. 2 adag):
-
10 dkg fehér tönkölybúzaliszt
-
6 dkg zabliszt
-
8 dkg hideg vaj
-
csipet só
-
oregánó
-
kakukkfű
-
3 evőkanál jéghideg víz
A töltelékhez:
-
1 evőkanál natúr krémsajt
-
4 szál zöldspárga
-
2 evőkanál zöldborsó
-
1 tojás
-
2 szelet prosciutto sonka
-
friss spenót levelek
-
bors
A kenéshez:
-
1 tojás
-
fokhagymasó
- oregánó
Elkészítés:
-
-
-
A tészta hozzávalóit a víz kivételével aprítógépbe tesszük, és morzsás állagúvá dolgozzuk.
-
A vízzel összekeverve kézzel összeállítjuk a tésztát, majd fóliába csomagolva 1,5 órán át hűtőben pihentetjük.
-
A hideg tésztát lisztezett deszkán kör alakúra nyújtjuk, majd a sodrófára óvatosan feltekerve sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.
-
Megkenjük a krémsajttal, ráütjük a tojást, majd ráhalmozzuk a zöldborsót, és fűszerezzük.
-
A tészta széleit visszahajtjuk, megkenjük a fokhagymasóval és oregánóval kikevert tojással. 180 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük.
-
Közben a spárgát megmossuk, a végeit eltávolítjuk, és a szárakat félbevágjuk. A 15 perc sütési idő elteltével a sonkával együtt a tésztára tesszük.
-
További 10-15 percig sütjük, amíg a galette széle szépen meg nem pirul.
-
Tálalás előtt spenótlevelekkel szórjuk meg.
-
-
Pingback: Életem ételei