Most egy hagyományos finomságot készítettem a családnak, az egyik nagy kedvencünket, a pizzát. Viszonylag gyakran van nálunk, főleg hétvégén, amikor nincs idő vagy kedv sokat bajlódni a főzéssel. Anyukámtól tanultam meg pizzát sütni, az elején félve álltam neki, de most már látom, hogy nem is olyan vészes és nagyon megéri. 🙂 Készítettük már élesztő nélkül, egészséges lisztekkel is, de azért még a hagyományos a kedvenc. Ilyen formában viszont még soha nem készült, pedig már régóta fent volt a listámon. Sok néven találkozhattok hasonlóval, például stromboli, calzone.
A Nagyi titka Sütimester versenyének alkalmából a Nagyi titka Kelt Tészta Süteményliszttel készült és egy igazán finom, puha tészta lett az eredménye, teletöltve finomságokkal. Vihetitek magatokkal kirándulni, kerti partira, mindenki garantáltan szeretni fogja. 🙂
Hozzávalók a tésztához:
-
50 dkg Nagyi Titka Kelt Tészta liszt
-
2,5 dkg élesztő
-
3 dl víz
-
csipet só
-
3 ek olívaolaj
-
1 tk cukor
-
oregánó, bazsalikom
Hozzávaló ötletek a töltelékhez:
-
paradicsompüré elkeverve sóval, zöldfűszerekkel
-
sonka
-
szalámi
-
gomba
-
kaliforniai paprika
-
mozzarella
-
reszelt sajt
-
olivabogyó
Egy edénybe beleöntjük a langyos vizet, 2 evőkanál olajat, a cukrot és az élesztőt. 10 percig hagyjuk dolgozni. Addig egy nagyobb tálban összekeverjük a lisztet, a sót és a fűszereket. A közepébe csináljunk egy mélyedést, ahova a 10 perc elteltével az élesztős keveréket öntjük. Dolgozzuk jól össze a tésztát addig, amíg nem ragad rá a kezünkre. Ha ragad, akkor még egy kis lisztet tegyünk hozzá, ha túl száraz, akkor még egy kis vizet. Vegyük ki a tálból és körülbelül 10 percig dagasszuk a kezünkkel, majd egy tálat kenjünk meg olívaolajjal és tegyük bele. Takarjuk le jó alaposan (ha van dagasztótálunk, akkor csak tegyük rá a tetejét), tegyük olyan helyre, ahol viszonylag meleg van és legalább 1 órát hagyjuk állni. Ha megemelkedett a tésztánk, egy lisztezett deszkára tegyük ki és dagasszuk át kézzel még egyszer, hogy a levegőt kinyomkodjuk belőle. Ebből az adagból elég sok lesz, úgyhogy érdemes két részre vágni a tésztát és két kis “kenyeret” készíteni.
Kézzel is formázhatjuk a tésztánkat, de sodrófával is szépen nyújtható, most ez a célszerűbb. Vékonyra, téglalap alakúra nyújtjuk a tésztát, ezután jöhet a feltét. En a tészta ¾ részéig tettem a tölteléket, de mehet a teljes tésztára is aki úgy szereti. Paradicsomszósz, szalámi, kaliforniai paprika, gomba, mozzarella és még egy kis reszelt sajt rá. Feltekerjük a hosszabb felénél a tésztát, majd körbeforgatjuk, hogy a két vége összeérjen és kicsit egybe is igazgatjuk, hogy ne folyjon ki a résen a töltelékünk.
A tészta tetejét kenjük meg tojássárgájával, szórjunk rá még egy kis oregánót és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 40 percig süssük készre.
Én most úgy csináltam, hogy a tészta egyik feléből lett a “kenyér”, a másik felét pedig 6 egyenlő részre vágtam és kis batyuk készültek belőle. Mindegyik batyuba mást tettem, valamelyikbe került olivabogyó, valamelyikbe gomba stb. Így meglepetés lesz. 🙂 Kirándulásra például ez még egyszerűbb, már szeletelni sem kell és könnyen csomagolható.
Jó étvágyat!
Pingback: Életem ételei