Gyümölcsös is, csokis is, kalács is. 🙂 Ez a finomság egy kerti partira készült tegnap. Tuti siker, nagyon egyszerű elkészíteni és a tényleges munka nagyon kevés vele, úgyhogy mindenkinek ajánlom, kezdőknek is. Frissen a legfinomabb, de másnap egy pohár tejjel reggelire is tökéletes.
A Nagyi titka Sütimester receptverseny alkalmából Nagyi titka Kelt Tészta Süteménylisztből készült.
Hozzávalók:
-
50 dkg liszt
-
csipet só
-
25 g élesztő
-
¾ csésze tej
-
2 evőkanál cukor
-
3 evőkanál olvasztott vaj
-
2 tojás
-
vanília aroma
-
0,5 citrom héja
-
0,5 csésze mazsola
-
1 césze aszalt vörösáfonya
-
1 tábla étcsoki apró darabokra törve (100 g)
-
+ 1 tojássárgája és szeletelt mandula a tetejére
Az élesztőt a cukorral a langyos tejbe tesszük, majd 10 percig hagyjuk dolgozni. A lisztet egy nagy tálba öntjük a többi hozzávalóval együtt, majd az élesztős keveréket is hozzátesszük és jól összedolgozzuk. Egy kicsit ragacsos, laza tésztát fogunk kapni. A tál alját egy kevés olajjal megkenjük, hogy biztos ne ragadjon le, majd lefedjük és meleg helyen hagyjuk 1 órát állni, amíg megnő a tésztánk. Közben a sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, a megkelt tésztát kicsit átdolgozzuk és kenyér formára gyúrjuk. 2 szép nagy kenyér lesz belőle. A tetejét kicsit bevagdossuk, tojássárgájával megkenjük, szeletelt mandulával megszórjuk. 35-40 percig sütjük. Kicsit hagyjuk kihűlni, mielőtt felszeleteljük (lehetetlen kivárni).