Nálam sokkal nyerőbb egy teasüti jellegű édesség, mint egy krémes. Idén a meggyből is ilyeneket készítettem inkább, volt már muffin, piskóta, kevert süti, úgyhogy most egy mákos kuglófon volt a sor. Hiába vajaztam ki a formát, most nem lett a legszebb, picit leragadt. Engem ezek nem szoktak zavarni, de ha valakit igen, akkor jöhet egy porcukorszórás, vagy csokiöntet, bár ehhez igazából egy citrommázat tudnék elképzelni. 😉

Hozzávalók a “sima” tésztához:
- 13 dkg fehér tönkölyliszt
- 3 g sütőpor
- csipet só
- 2 tojás
- 80 g cukor vagy édesítő (nálam fele-fele)
- 0,5 dl tej
- 0,6 dl olaj
Hozzávalók a mákos tésztához:
- 7 dkg fehér tönkölyliszt
- 5 dkg darált, cukrozatlan mák
- 3 g sütőpor
- csipet só
- 2 tojás
- 80 g cukor vagy édesítő (nálam fele-fele)
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja és leve
- 0,5 dl tej
- 0,6 dl olaj
- 20-30 dkg meggy

Elkészítés:
- A sütőt előmelegítjük 170 fokra.
- A meggyet megmossuk, leszárazzuk, kimagozzuk.
- Először a “sima” tésztát készítsük el (vagy párhuzamosan is lehet a kettőt; vagy akár fordítva). A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját habosra keverjük a cukorral/édesítővel, majd hozzákeverjük a tejet és az olajat is.
- A tojássárgás keverékhez szitáljuk a lisztet, a sütőport, a sót. Alaposan összedolgozzuk, majd óvatos mozdulatokkal beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét.
- A kuglóf formát kivajazzuk. Beleöntjük a tésztát, majd elosztjuk benne a meggyet.
- Elkészítjük a mákos tésztát is. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját habosra keverjük a cukorral/édesítővel, majd hozzákeverjük a tejet, az olajat, a reszelt citromhéjat és a citromlevet.
- A tojássárgás keverékbe beledolgozzuk a lisztet, a mákot, a sütőport és a sót. Végül óvatos mozdulatokkal beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét.
- A kuglóf formában levő tészta tetejére öntjük a mákos tésztánkat.
- Kb. 50 perc alatt készre sütjük.
- Várjuk meg, amíg kicsit kihűl, csak utána szedjük ki a formából.
