Már-már klasszikusnak mondható a túróval készült pogácsa. Nyerő ötlet azoknak, akik nem akarnak kelt tésztával bajlódni vagy gyorsan kell összedobni egy sós nasit akár a családnak, akár vendégeknek. Szerintem finomabb is, mint az élesztős változat…kivételesen, mert általában elgyengülök a kelt tésztáktól. 🙂 Ebből a tésztából készíthettek sajtos rudat is, illetve pogácsát vagy tallért attól függően, hogy milyen vastagra nyújtjátok a tésztát. Pogácsához érdemes 2cm-esre nyújtani, tallérhoz lehet kisebb, mint az enyém. Így több lesz belőle. 😉 Zablisztből is tökéletes állaga lett és nagyon finom, sokáig marad puha, nem szárad ki. Ráadásul elronthatatlan. 🙂

Hozzávalók:
-
25 dkg zsírszegény túró
-
10 dkg Ataisz zabpehelyliszt
-
5 dkg fehér tönkölyliszt
-
10 dkg puha margarin
-
25 dkg reszelt trappista sajt + kevés a tetejére
-
csipet só
-
1 tojássárgája a kenéshez
Elkészítés:
-
A hozzávalókat a tojás kivételével összedolgozzuk és alaposan összegyúrjuk egy tálban.
-
Lefedve hűtőbe tesszük fél órára. A fél óra elteltével a sütőt melegítsük elő 180 fokra.
-
Lisztezett deszkán 2 cm magasra nyújtsuk ki a tésztát (ha tallérokat szeretnénk, kisebbre).
-
Pogácsaszaggatóval formázzuk. Kenjük meg tojássárgájával és szórjuk meg kevés reszelt sajttal.
-
25-30 percig süssük.
Pingback: Életem ételei