Ismét gyümölcsös édesség készült nálam, az őszi almának nehéz ellenállni, hát még az almás pitének. Ez az ősz egyik alap sütije és az egyik legfinomabb is, örök darab. 🙂 Minden formájában imádom és gondoltam most kipróbálok egy kreatívabb verziót. A neten láttam a nyalóka ötletet és szerintem óriási. 🙂 Partikra is tökéletes, akár pálca nélkül, kis falatkáknak. Mutatós és elronthatatlan.
Hozzávalók:
-
160g teljes kiőrlésű liszt
-
80 g hideg vaj felkockázva
-
csipet só
-
2 evőkanál eritrit vagy más édesítőszer
-
3 evőkanál hideg víz
-
2 alma
-
1 tk. fahéj
A tésztához a lisztet, hideg vajat, sót és édesítőszert aprítógépben összedolgozzuk, majd a vizet hozzáadva kézzel átgyúrjuk és legalább fél órára a hűtőbe tesszük.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
Az almát megmossuk, meghámozzuk, lereszeljük, a fahéjjal együtt egy edényben néhány percig pároljuk.
A tészta elkészítése:
-
A hűtőből kivett tésztát lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk.
-
Tetszőleges kiszúróval mintát formázunk belőle. Én kör alakúra készítettem, de lehet akár szív alakú is vagy ha van alma formájú, az még mutatósabb.
-
Minden második tészta közepére vágjunk egy kicsi x-et vagy mini szív alakot vagy amit szeretnénk, hogy a gőz ki tudjon jönni.
-
Fa pálcát nyomunk a közepébe.
-
Egy tésztára jön egy kis fahéjas alma.
-
Rá egy közepén megvágott tészta.
-
Villával lenyomkodjuk a széleit.
-
Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.
-
Tojással megkenjük a tetejét.
-
15-20 percig sütjük.
A maradék tésztánk se vesszen kárba, apró kiszúró formákkal készítsünk belőle őszi aprósütiket, amiket akár vékonyan lekvárral is megkenhetünk.
Tipp:
A teljes kiőrlésű liszt könnyen kiszárad, úgyhogy nem baj, ha kicsit szaftosabb az almánk. A sütési időre is figyeljünk, 15 perc általában elég neki.