A Vigyázz, Kész, Főzz! kihívás 76. fordulójának nagy örömömre én lehettem a házigazdája. A játéknak a 2007-es indulásakor az volt a célja, hogy mindenki megmutathassa kreativitását, sokszínűségét és, hogy az ötleteket másokkal is megoszthassuk. Ezt azért is írtam, mert visszanézve az előző fordulókat és az erre a fordulóra beérkezett recepteket, számomra lenyűgöző, hogy mennyire kreatívak a résztvevők, nincs két hasonló recept, nincs két egyforma elkészítési mód. Itt is igaz, hogy ahány ház, annyi szokás és pont emiatt inspiráló ez a játék számomra. Na de nem szeretnék nagyon elkalandozni. Február előtt, Valentin-napra hangolódva a romantikus ételeket választottam témának. Bevallom én sem ünneplem a Valentin-napot, de abban viszont hiszek, hogy egy romantikus vacsora, egy meglepetéssüti közelebb hoz minket, különösen ha együtt készítjük el.
Akár Valentin-nap, akár évforduló, de legyen akár meglepetésvacsora, a lenti recepteket olvasva remélem találtok kedvetekre valót.
Ildi egy nagyon szép és guszta jeruzsálemi csokoládés kalácsot sütött narancsvirágvizes sziruppal. Ahogy ő is írta, egy közös, ágyban eltöltött reggelihez ideális. Egy házi készítésű kalácsnak nincs párja, nekem jöhet egy reggelire egy pohár tej mellé. 🙂
Tünde a Tétova ínyenc blogról citromos-fehércsokis golyókat készített vörösáfonyával. Könnyű elkészíteni, sütni-főzni sem kell hozzá, így a romantikára is lesz energiánk. Akár ajándékba is adhatjuk. Már a színvilága miatt is ideális romantikus alkalmakra, de meg kell említeni az egyik összetevőjét is, a goji bogyót. Rengeteg jótékony hatása mellett afrodiziákumként tartják számon, régen a terméketlenséget kezelték vele.
Mi lehetne szenvedélyesebb egy olasz ételnél? Timi, a Brioche blog szerzője római gnocchit készített bazsalikomos paradicsomszósszal, ami ideális egy romantikus vacsora főfogásának. A gnocchit kukoricadarából készítette, olasz fűszerekkel ízesítette és szív alakúra formázta.
Eszter, a Tűpárna és habverő blog szerzője Medici Katalin “férjhódító” narancsos palacsintáját készítette el. A történet szerint Medici Katalin az addig hideg és távolságtartó férjét vágykeltő ételekkel, italokkal és ezzel a palacsintával édesgette magához. Próbáljátok ki, nincs mit veszíteni. 🙂 Engem például palacsintával elég könnyű levenni a lábamról. Gluténmentes verzióban készítette, úgyhogy érzékenyek is bátran elkészíthetik.
Lilla, a Kisbogár szerzője fantasztikus csokinyalókákkal hangol rá minket a Valentin-napra. Maracuját használ a csoki mellé, izgalmas trópusi hangulatot idézve elő. Valóban szenvedélyes desszert és tökéletes ajándékötlet.
Szandra, a Cooking with fantasy szerzője az egyik kedvencemet sütötte, gyümölcskosarat márványos vaníliapudinggal és gyümölcsökkel. Egyetértek Szandrával, egy újabb plüss figura helyett inkább irány a konyha és készítsétek el együtt! 🙂
Szandi a Sütik Birodalma blogról egy nagyon látványos málnás brownie-t sütött, amit könnyű is elkészíteni. Az étcsoki és a málna mindig jó választás együtt, én szívesen ennék egy szeletet…vagy kettőt.
Zsófi, a SweetHome blog szerzője a mákos-zabos keksz mellett egy romantikus élményét is elmesélte, amikor párjával Szolnokon egy cukrászdát kerestek, ám mivel az zárva volt és kezdett sötétedni, tettek egy sétát a Tiszánál, gyönyörködve a folyóról visszatükröződő fényekben. Egy esti folyóparti séta, kézen fogva, kicsit összebújva…azt hiszem ez egy tökéletes romantikus recept. 🙂
Anna a Csokoládé Reformer blogról gyönyörű málnás-maracujás bonbonokat készített. Nagyon kreatív és mutatós, a bonbon egyik legjobb ajándék ötlet, érdemes kipróbálni.
Okki, az Abroszra Való blog szerzője gyakran lepi meg a férjét kedvére való finomságokkal, most például egy kókuszos keksszel, amit csokoládékrémmel illesztett össze. Romantikus meglepetés révén szív formájúra vágta és love feliratot is nyomott a kekszekbe.
Dóri, a Főzni jó Sütni még jobb szerzője idén brownie-val lepi meg férjét. Ugyanazzal, amit először készített neki 7 éve, a megismerkedésük idején, továbbfejlesztve egy kis eperrel és tejszínhabbal. Szuper a recept és nagyon jó ötlet olyan ételt készíteni, amihez már közös emlékek fűznek titeket.
Konyhavirtuóz egy red velvet tortát sütött mascarpone krémmel, gyönyörűen néz ki. Szívesen megkóstolnám, szerintem tortákhoz nagyon jól illik a lágy mascarpone krém .
Jómagam szintén egy könnyű édességet készítettem, amit egy kiadós vacsora után is bátran kínálhatunk. Ehető csokipohárban tálalt eperhab, kis fahéjjal megspékelve.
Remélem mindenki kedvet kapott valamelyik recept elkészítéséhez. Köszönöm mindenkinek aki küldött receptet és történetet.
A stafétát Eszternek vagyis Pitelánynak, a Tűpárna és habverő blog szerzőjének adom át és nagyon várom a témáját. 🙂
Szét hétvégét!
Judit