Eperpürés-pudingos piskóta (rizslisztből, édesítőszerrel)

Már alig vártam, hogy lehessen epret kapni, bár a szedd magad szezont még jobban várom. Kevés olyan étel van, ami a “mmmm” hatást váltja ki belőlem (vagyis amikor az evést egy kis hang is kíséri 🙂 és úgy érzed, hogy a világ megáll egy pillanatra), de ez a friss, májusi eper mindig olyan. Egyszerűen imádom, a málnával ugyanígy vagyok.

Az eper és a vaníliapuding nagyon összeillenek, egy habkönnyű piskótával tökéletes párosítás.

A receptet a 78. VKF-re is küldöm, aminek a témája a tavasz zöldségei-gyümölcsei-virágai. 🙂

Epres pudingos piskóta

Hozzávalók a piskótához (22 cm-es tortaformához):

  • 4 tojás

  • 4-5 ek édesítőszer (nálam most xilit)

  • 4 púpozott ek rizsliszt

  • 1 ek tápióka keményítő

  • 1 tk sütőpor

  • fél citrom héja és leve

  • csipet só

Hozzávalók a pudingos réteghez:

  • 1 csomag vaníliás pudingpor

  • 1 ek édesítőszer

  • 0,5 l tej (laktózmentes)

Hozzávalók az eperpüréhez:

  • 25 dkg eper

  • 1 ek méz

  • 1 dl víz

  • 1 csomag zselatin

  • friss eper a díszítéshez

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját habosra keverjük az édesítőszerrel, hozzáadjuk a citrom héját és levét. A lisztet elkeverjük a sütőporral és a tápióka keményítővel, majd a sárgájához adjuk.  A fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük, majd óvatosan, kanalanként beleforgatjuk a keverékhez. Egy kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral és/vagy kivajazunk, majd beleöntjük a masszát. 20-25 percig sütjük, amíg barnulni kezd a teteje.

Amíg sül a piskóta, a pudingot a csomagoláson leírtak szerint elkészítjük. Folyamatosan kevergetve kihűtjük, majd amikor a piskóta is kihűlt egy kicsit, öntsük rá. Tegyük be a hűtőbe legalább egy fél órára.

Addig elkészítjük az eperpürét. Az epret a mézzel és a vízzel forraljuk fel, majd néhány percig főzzük, amíg kicsit megpuhul. A levéből néhány kanállal egy tálba kimerünk, ebben elkeverjük a zselatint. Közben pürésítsük az epret botmixerrel. A püréhez visszaöntjük a zselatinos keveréket és folyamatosan kevergetve hűtjük. Amikor kezd megkötni, ráöntjük a pudingos piskótára és tegyük vissza a hűtőbe legalább 1-2 órára. Minél tovább hűtjük, annál szebben lehet szeletelni. A tetején friss eperrel díszítjük.

cukormentesglutenmenteslaktozmentesmogyoromentesnyar

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s