Már alig vártam, hogy lehessen epret kapni, bár a szedd magad szezont még jobban várom. Kevés olyan étel van, ami a “mmmm” hatást váltja ki belőlem (vagyis amikor az evést egy kis hang is kíséri 🙂 és úgy érzed, hogy a világ megáll egy pillanatra), de ez a friss, májusi eper mindig olyan. Egyszerűen imádom, a málnával ugyanígy vagyok.
Az eper és a vaníliapuding nagyon összeillenek, egy habkönnyű piskótával tökéletes párosítás.
A receptet a 78. VKF-re is küldöm, aminek a témája a tavasz zöldségei-gyümölcsei-virágai. 🙂
Hozzávalók a piskótához (22 cm-es tortaformához):
-
4 tojás
-
4-5 ek édesítőszer (nálam most xilit)
-
4 púpozott ek rizsliszt
-
1 ek tápióka keményítő
-
1 tk sütőpor
-
fél citrom héja és leve
-
csipet só
Hozzávalók a pudingos réteghez:
-
1 csomag vaníliás pudingpor
-
1 ek édesítőszer
-
0,5 l tej (laktózmentes)
Hozzávalók az eperpüréhez:
-
25 dkg eper
-
1 ek méz
-
1 dl víz
-
1 csomag zselatin
-
friss eper a díszítéshez
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját habosra keverjük az édesítőszerrel, hozzáadjuk a citrom héját és levét. A lisztet elkeverjük a sütőporral és a tápióka keményítővel, majd a sárgájához adjuk. A fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük, majd óvatosan, kanalanként beleforgatjuk a keverékhez. Egy kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral és/vagy kivajazunk, majd beleöntjük a masszát. 20-25 percig sütjük, amíg barnulni kezd a teteje.
Amíg sül a piskóta, a pudingot a csomagoláson leírtak szerint elkészítjük. Folyamatosan kevergetve kihűtjük, majd amikor a piskóta is kihűlt egy kicsit, öntsük rá. Tegyük be a hűtőbe legalább egy fél órára.
Addig elkészítjük az eperpürét. Az epret a mézzel és a vízzel forraljuk fel, majd néhány percig főzzük, amíg kicsit megpuhul. A levéből néhány kanállal egy tálba kimerünk, ebben elkeverjük a zselatint. Közben pürésítsük az epret botmixerrel. A püréhez visszaöntjük a zselatinos keveréket és folyamatosan kevergetve hűtjük. Amikor kezd megkötni, ráöntjük a pudingos piskótára és tegyük vissza a hűtőbe legalább 1-2 órára. Minél tovább hűtjük, annál szebben lehet szeletelni. A tetején friss eperrel díszítjük.
Pingback: Életem ételei