A gyümölcsös rétes vaníliafagyival nálunk a család nagy kedvence, lusta napok desszertjeként gyakran előkerül. Nagyon gyorsan és könnyen elkészíthető, a leveles tészta egyszerűsége mellett az édes puding és a savanykás málnaszósz mégis igazán különlegessé teszi.
Hozzávalók:
-
1 csomag leveles tészta
-
1 csomag vaníliás pudingpor
-
tej
-
2 ek. édesítőszer/cukor
-
20-25 dkg málna
-
0,5 dl málnaszörp (ezt használtam:Méhes-Méhes diabetikus málnaszörp)
-
1 ek. méz
A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
A pudingot a tejjel és az édesítővel/cukorral megfőzzük a csomagoláson írtak szerint.
A málnaszörpöt, a mézet és a málnát egy edényben összeforraljuk, majd közepes lángon addig főzzük, amíg besűrűsödik. Ez körülbelül 5 perc.
A leveles tésztát lisztezett gyúródeszkán vékonyra nyújtjuk és kb. három egyenlő darabra vágjuk. A tészták közepét megkenjük a pudinggal, erre jöhet a málnás réteg, majd a tészta széleit ferdén bevagdosva “becsomagoljuk”, valahogy így:
A tetejét tojással megkenjük, hogy szép piros legyen és szeletelt mandulával is megszórjuk. 25 percig sütjük.
Szerintem 1-2 órával sütés után volt a legfinomabb, amikor összeértek az ízek.
A málnás réteg elkészítéséhez a Méhes-Méhes termékeit használtam.