Diéta vagy méregtelenítés? Így csináld helyesen!  – szakértő tanácsaival

 

Az újévi fogadalmak közül a legtöbb az életmódváltással, fogyással, sportolással kapcsolatos, sokan belevágnak olyan diétákba, amik gyors eredményt ígérnek, a hosszú távú eredmény azonban többnyire elmarad. Miért marad el mégis a várt siker? Először is felejtsük el a gyors fogyást ígérő, egyhangú divatdiétákat. Ezek inkább szólnak a vízhajtásról, mint a zsírvesztésről, ezért tűnhet úgy, hogy fogyunk, mégis kétszer annyi jön vissza. A tápanyagszegény táplálkozás kiüríti az ásványi anyagokat a testünkből, a hiány miatt sokkot kap a szervezet és zsír formájában elkezd raktározni. Ráadásul a hormonháztartást is felboríthatja, aminek később komolyabb egészségügyi következményei is lehetnek.

Érdemes tehát a diéta helyett a hosszabb távú életmódváltást választani, vagy ha rövid távon szeretnénk könnyíteni a szervezetünkön, akkor a méregtelenítést. Azzal kapcsolatban, hogy mi a kettő között a különbség és hogyan kell a méregtelenítést helyesen csinálni, egy szakértő volt a segítségemre, Jakab Ildikó fülakupunktúrás addiktológus és fitoterapeuta. 🙂

IMG_5012

A diéta és a méregtelenítés között fontos különbség, hogy amíg a diéták vagy hosszú távú elköteleződéssel vagy gyors, viszont kevésbé tartós fogyással járnak, addig a méregtelenítés lényege az, hogy viszonylag rövid idő alatt a méregtelenítő szerveinket felszabadítsuk a többletmunka alól. A méregtelenítésre a tavasz és a nyár az ideális időpont, ugyanis a mérgek távozásával megterheljük az amúgy is sok külső hatásnak kitett testünket (a tél folyamán megcsappannak a vitaminkészleteink, küzdünk a kórokozók ellen, a hideg miatt raktározásra áll be a testünk, tehát egy ellenfolyamatot indítunk el…).

Miért fontos, hogy néha méregtelenítsünk? A szervezet a sejtekben (zsírsejtekben) raktározza a méreganyagokat, amelyek ha felgyülemlenek a szervezetünkben, fáradtak, lehangoltak leszünk, elkezdünk hízni, megjelenik a narancsbőr, megemelkedhet a vérnyomásunk. Méregtelenítéskor a szervezet kivezeti a sejtekből a méreganyagokat, amik ideiglenesen újra bekerülnek a sejt közötti állományba és a véráramba, ezzel fejfájást, rosszullétet okozva. Ha ilyen tüneteket tapasztalunk, ne adjuk fel a méregtelenítést, mert ezek a visszamérgeződés természetes velejárói. A méreganyagok kiürülése akkor ér véget, ha energikusabbak leszünk, javul a közérzetünk, könnyebbnek érezzük magunkat. Ezért nehéz előre megmondani, hogy a kúra mennyi ideig fog tartani, hiszen ez az „egyéni mérgezettségi fokunktól” függ. A kúra alatt nagyon fontos figyelni a megfelelő folyadékbevitelre. A megérdemelt jutalom nem marad el. Megszabadulunk pár kilótól, kitisztul a bőrünk, megszűnnek a falási rohamok.  🙂

 

A kúra előtt tartsunk rávezető és levezető napokat, amikor kímélő, könnyen emészthető, lehetőleg húsmentes ételeket, tiszta vizet vagy édesítés nélküli gyógyteákat fogyasztunk.

 Cékla turmix (1)

A méregtelenítő kúrák számos fajtája ismert, ezek közül a szakértő szerint a leghatékonyabbak:

1. Léböjt kúra

Általában 5-8 napos, rövid kúra, a már említett „egyéni mérgezettségi foktól” függ a hossza. Csak nyers zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk a kúra alatt és ezekből is frissen préselt gyümölcs- és zöldségleveket készítsünk. Fontos, hogy ne turmixot, mert az már dolgoztatja a bélrendszert. Mellőzzük a levest is, a kávét, a tejtermékeket, az állati eredetű termékeket, a méregtelenítő gyógyteákból azonban fogyaszthatunk napi egy-két pohárral.

A szakértő tanácsai:

  • Bármilyen friss zöldséget, gyümölcsöt fogyaszthatunk, a céklát és a zöld színű zöldségeket azonban minden napra érdemes beiktatni, ezzel tudjuk növelni a hatásfokot, visszapótolni a vitaminokat és biztosítani az energiát.
  • A legjobb, ha megbízható helyről szerezzük be a zöldségeket, gyümölcsöket, például piacról, bio boltokból.
  • Maradjanak meg a szokásos rituálék: az ebédidőt tartsuk meg akkor is, ha csak leveket iszunk.
  • A kúra után csináljunk egy bélflóra helyreállító kúrát.

 

2. Nyers étkezés

Hosszabb, általában 4-6 hetes kúra. Csak nyers, hőkezelés nélkül készült, élő ételeket fogyasszunk. Előnyük, hogy a vitaminok és a tápanyagok nem sérülnek a főzéstől, segítik az emésztést, javítják az anyagcserét. Mit ehetünk? Zöldséget, gyümölcsöt, magvakat, csírákat, olajokat. Az interneten számos nyers étkezéssel foglalkozó oldal van, ahonnan inspirálódhatunk, recepteket gyűjthetünk.

A szakértő tanácsai:

  • Egyedül nehéz végigcsinálni, próbáljunk bevonni egy családtagot.
  • Annak érdekében, hogy az esszenciális zsírsavak aránya meglegyen, együnk napi 1 evőkanál lenmag-, tökmag-vagy máriatövis olajat.
  • Mézet és magokat fogyaszthatunk a kúra alatt.
  • A kúra eredményeképp elmúlnak a falási rohamok, minden szempontból fiatalabbnak érezzük magunkat.

 3.                Spagirikus szerek

Olyan cseppek, amelyek célzottan vezetik ki a szervezetből a méreganyagot, tisztítják az egyes szerveket. A cseppek szedése mellett tartsunk kímélő étrendet, egy héten legalább öt húsmentes napot.

Szintén hosszabb időtávú kúra, mellékhatások nélkül.

 

A méregtelenítést fontos, hogy okosan, odafigyeléssel és tudatosan végezzük, érdemes szakemberhez fordulni előtte. Akinek egészségügyi problémája van, ne végezzen drasztikus méregtelenítést, illetve tájékoztassa orvosát a szándékáról!

Tavasszal vágjatok bele bátran, higgyétek el, meglepő eredményeket fogtok tapasztalni! 🙂

 

img_2825

Van a témához kapcsolódó gondolatod? Írd le hozzászólásban

Shopping Cart
Scroll to Top