Site icon Életem ételei

Mandulás-kókuszos keksz (paleo)

Gyorsan megszerettem a paleo kekszeket, mert pillanatok alatt kész vannak és változatosan elkészíthetők. Voltak gyenge próbálkozásaim, de azt hiszem lassan kezdek ráérezni, most már bátran variálok. 🙂 Tapasztalatból mondom, hogy váratlan vendégek betoppanásakor érdemes ilyet sütni, nem lesz panasz.

Ezt most egy barátnőm születésnapi bulijára készítettem, ahol a többség hagyományosan étkezik és nagyon nagy elismerés volt, hogy nemcsak a paleosoknak ízlett, de nekik is. Nem is azért elismerés, hogy jót sütöttem, mert tényleg nem volt egy nagy munka, hanem olyan jó érzés, amikor ők is belátják, hogy liszt és cukor nélkül is lehet valami tényleg finom.

Hozzávalók:

A két tojásfehérjét gépi habverővel felverjük. Amikor kezd alakulni, fokozatosan hozzáadjuk a porxukrot, mindig csak egy kicsit, és alaposan összedolgozzuk a habverővel. Nem lesz olyan kemény a hab, mint máskor, inkább kicsit a cukormázra emlékeztet. Elkeverjük a darált mandulát és a kókuszt, majd hozzáadjuk a felvert tojásfehérjéhez. Óvatosan elkeverjük az egészet, majd vizes kézzel kis halmokat formázunk és sütőpapírral bélelt tepsire vagy szilikonos sütőlapra helyezzük, és kicsit lelapítjuk. 180 fokon 10-12 percig sütjük. Nekem az vált be, hogy 180 fok 10 perc, utána résnyire kinyitom a sütőajtót és még kb. 5 percig szárítom.

Amit ebből a sütésből tanultam az az, hogy mindenképp por édesítővel érdemes készíteni, nem kristállyal. Amíg nem kóstoltam meg, el sem hittem, hogy ekkora a különbség, de százszor finomabb így.

Íme a keksz sütés előtt és után:

Hogy feldobjam egy kicsit, olvasztott étcsokiba mártottam a kekszeket és rácson hagytam megszáradni. Nem bántam meg. 🙂

Exit mobile version