Vasutas szelet – hagyományos és glutén-/ laktózmentes változatban+évforduló

Ritkán mesélek a konyhán kívüli életemről, hiszen ez az oldal a sütés-főzésről szól. Engedjétek meg, hogy most mégis a munkahelyem legyen kicsit a fókuszban, ugyanis idén 150 éves az a vasúttársaság (GYSEV), ahol pont ma dolgozom 14. éve HR-esként. 🙂 Néha felfoghatatlan, hogy már ennyi idő eltelt. Ünnepi hangulat van idén, a cukrászdákat is ellepték a GYSEV-es sütik, úgyhogy amikor találkoztam a neten a vasutas szelettel, egyértelmű volt, hogy elkészítem ebből az alkalomból. 🙂 Ez egy klasszikus retro süti, amit megsütöttem hagyományos és reform módon is. A sztorit, hogy miért hívják vasutasnak, nem sikerült kiderítenem, úgyhogy ha valaki tudja, kérlek írjátok meg. Maga a süti nem bonyolult, egy kevert alap lekvárral megkenve, tojáshabbal a tetején. Utóbbit én nagyon nagyon szeretem, főleg amikor beleharapsz, puha de mégis roppanós és pont olyan magas, hogy az orrod végére is kerüljön egy pici. 😀 Mivel szeretjük az egyszerűen tökéletes sütiket, nagyon ízlett a családnak, felkerült a kedvencek listájára.

Hozzávalók a tésztához:

  • 30 dkg búzaliszt / a reform verzióban 20 dkg zabliszt, 10 dkg rizsliszt
  • 2 tk sütőpor
  • 4 tojássárgája
  • 10-15 dkg porcukor vagy ennek megfelelő édesítőszer
  • 10 dkg puha vaj / a reformnál kókuszzsírt használtam
  • 2 dl tej / a reformnál növényi tejet használtam
  • 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor

Hozzávalók a tetejéhez:

  • 3-4 evőkanál házi baracklekvár (más íz is lehet)
  • 4 tojásfehérje
  • kb.10 dkg cukor (én csak 1-2 evőkanállal tettem bele)
  • 1 evőkanál citromlé

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
  2. A tésztához egy keverőtálban verjük habosra a tojások sárgáját a porcukorral és a puha vajjal/kókuszzsírral, végül öntsük hozzá a tejet.
  3. Egy másik tálban keverjük el a lisztet/liszteket a sütőporral, majd szitáljuk a tojásos keverékhez és dolgozzuk simára.
  4. Felezzük el a tésztát, az egyik felébe keverjük bele a kakaóport. Egy jó sűrű tésztát fogunk kapni.
  5. Egy kb. 23x33cm-es sütőformát vajazzunk ki vagy béleljünk ki sütőpapírral és két kanállal tegyünk felváltva a sima és a kakaós tésztából egy sakktáblaszerű formát kialakítva.
  6. Süssük 25-30 percig.
  7. Amikor már csak 5-10 perc van hátra a sütésből, kezdjük el felverni a tojásfehérjét egy hőálló tálban, pár perc után adjuk hozzá a cukrot és a citromlevet, majd vízgőz felett verjük még pár percig (egy kis edényben forraljunk kevés vizet majd tegyük rá a tojásfehérjét).
  8. Amikor megsült a tészta, vegyük le a sütőt 150 fokra. Egyből kenjük meg lekvárral, majd egyengessük el rajta a tojáshabot és tegyük vissza szárítani még kb. 10 percig.
glutenmenteslaktozmentesmogyoromentes