A sokoldalú linzer: 1 recept, 10+ keksz és tippek

A linzer, vagyis omlós tészta nagyon népszerű süti karácsonykor. Nem véletlenül, hiszen isteni finom és nagyon jól variálható. Az előnyei mellett azért igényel némi gyakorlatot, 3 szabályt érdemes betatartani, hogy biztosan jól sikerüljön:

  • 3:2:1 arány, vagyis 3 adag liszt, 2 adag vaj vagy margarin és 1 adag cukor. Ehhez jöhet kevés lazító hozzávaló, 30 dkg liszthez 1 tojássárgája és ha szükséges, 1 evőkanál tejföl.
  • A hőmérséklet: fontos, hogy hideg legyen a vaj, gyorsan dolgozzuk össze a tésztát, hogy ne legyen ideje megolvadni a kezünk melegétől és egyből tegyük is hűtőbe. Nyújtáskor is dolgozzunk gyorsan és egyből süssük. Minél kevesebbet álljon a tészta.
  • Az idő: a hűtőben fél vagy egy órát pihenjen a tészta, többet ne, mert akkor kiszárad. Ha kevesebbet, akkor pedig nem lesz ideje visszahűlni.
  • A hozzávalókon annyit változtathatunk, hogy a cukor lehet kevesebb is, én 3:2:0,5 aránnyal szoktam, főleg ha lekvár is kerül bele. A liszt egy részét helyettesíthetjük darált dióval, mogyoróval, mákkal vagy teljes kiőrlésű liszttel. Érdemes dupla adagot készíteni, hiszen gyorsan fogy. Még nekem is van hova fejlődni, úgyhogy karácsony előtt jöhet még egy adag gyakorlás. 🙂 Addig is nézzük, hogy mit lehet belőle varázsolni.

    Linzer alaprecept:

    • 30 dkg liszt
    • 20 dkg hideg margarin vagy vaj
    • 10 dkg porcukor
    • 1 csomag vaníliás cukor vagy késhegynyi vanília paszta
    • 1 kezeletlen citrom reszelt héja
    • 1 tojássárgája

    Elkészítés:

    1. A lisztet, a porcukrot egy tálba szitáljuk, belekockázzuk a vajat, hozzáadjuk a tojássárgáját és a többi hozzávalót. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, gombócot formázunk belőle és fóliába csomagolva fél órára hűtőbe tesszük.
    2. A hűtőből kivéve 5 percig pihentetjük. Addig előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
    3. Lisztezett gyúródeszkán kb.3mm vastagra nyújtjuk. Formázzuk. Majd sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és a formától függően, kb. 10-15 perc alatt megsütjük.
    4. Mielőtt megtöltjük vagy csokiba mártjuk, hagyjuk teljesen kihűlni.
    5. Jól zárható fémdobozban tárolva néhány hétig eláll.
    1. Klasszikus linzer

    Párokat készítünk formázáskor. Az alját és a tetejét ugyanazzal a kiszúróval készítjük, a tetejére azonban középen készítünk egy kis lyukat, amit lehet egy ugyanolyan de kisebb kiszúróval vagy egy pici kör alakú formával (kis üveg kupakja is lehet). Kb.15 percig sütjük. Amikor teljesen kihűlt, megtöltjük a töltelékkel.

    2. Csigakeksz

    Készítünk egy hagyományos és egy kakaós linzertésztát. Mindkettőt téglalap alakúra nyújtjuk (a kakaósat sütőpapíron), majd óvatosan ráfordítjuk a vaníliás tésztára. Szorosan feltekerjük, 15 percre hűtőbe tesszük és egy éles késsel szeleteket vágunk belőle. 15 percig sütjük.

    3. Vaníliás kifli / hókili

    Ehhez a tésztát nem kell kinyújtani. A gombócba gyúrt, hideg tésztából lecsípünk egy kis darabot, a tenyerünkkel rudat sodrunk belőle, majd kifli formába hajtjuk. Kb. 12-15 percig sütjük. Amikor kihűlt, porcukorba vagy vaníliás cukorba forgatjuk.

    4. Csokiba mártott kiflik

    Ugyanúgy készül, mint a vaníliás kifli, de a végén nem vaníliába forgatjuk, hanem a két végét olvasztott csokiba mártjuk.

    5. Lekváros tekercs

    A tésztát téglalap formára nyújtjuk, megkenjük vékonyan lekvárral, majd szorosan feltekerjük. Újra hűtőbe tesszük 15-20 percre, majd egy éles késsel szeleteket vágunk belőle. 15 percig sütjük.

    6. Csokis perec

    Perec kiszúróval formázzuk a tésztát. Kb. 10 percig sütjük. Amikor kihűlt, olvasztott étcsokiba mártjuk. A tésztájába illik a darált mogyoró is. Abszolút kedvenc. 🙂

    7. Teafilter

    A kinyújtott tésztából pici téglalapokat vágunk, a két felső szárát lehajtjuk, mint a teafilternek. A megsült, kihűlt keksz alját olvasztott csokiba mártjuk és ízlés szerint díszítjük.

    8. Masni

    Egy derelyevágóval kisebb téglalap formát vágunk a kinyújtott tésztából, hogy recés legyen a széle. A közepét az ujjunkkal szorosan összenyomjuk, így lesz belőle masni. A maradék tészta felhasználására tökéletes.

    9. Gyufaszál

    Hogy egy falat tészta se vesszen kárba, a maradékból pici, gyufa méretű csíkokat vágunk. Kb. 5-8 perc alatt megsütjük, majd miután kihűlt, a végét csokiba mártjuk.

    Kakaós vagy vaníliás linzer tésztából tetszőleges kiszúrókkal különböző formákat készíthetünk. A megsült, kihűlt tésztának a felét vagy az egészet csokiba mártjuk és díszíthetjük különböző kiegészítőkkel. Variálhatjuk az étcsokit, a tejcsokit és a fehércsokit.

    Mivel díszíthetjük a tetejét? A színes cukorszórók mellett már nagyon sok természetes opció közül választhatunk. Például fehér színű díszítésnek kókuszreszelék, kókuszchips, vaníliás cukor. Fekete színű: reszelt csokidarabok, kakaópor. Zöld színű: darált, sótlan pisztácia, matchapor, brokkolipor stb. Lila színű: céklapor, áfonyapor. Piros színű: liofilizált málna. Arany színű: darált törökmogyoró, nádcukor.

    Mivel töltsük meg a kekszeket? Lekvárral (sárgabarack vagy más, lehetőleg házi gyümölcslekvár), mogyorókrémmel, citromkrémmel (tojássárgája, vaj, cukor és citrom sűrűre főzve), fehércsokikrémmel stb.

    A fenti ötleteken kívül készülhet a linzer tésztából például isler (két vaníliás, kör alakú tészta közé lekvár, majd csokiba márt), néró (habzsákkal kis köröket vagy babapiskóta formát nyomunk a sütőpapírra, megsütjük, majd miután kihűlt, két kekszet lekvárral összeillesztünk és díszítésnek olvasztott csokit csíkozunk a tetejére), non plus ultra (habzsákkal kis köröket nyomunk a sütőpapírra, tojáshabbal díszítjük a tetejüket, megsütjük, majd miután kihűlt, két kekszet lekvárral összeillesztünk), vagy akár csillagcsöves habzsák segítségével is készíthetünk különböző formákat.

    Jó sütést! 🙂

    Leave a Reply