Szilvás-mákos csiga

Nagyon megszerettem ezt az élesztő nélküli csiga receptet. Gyorsan megvan, nagyon finom, a tölteléket pedig kedvem szerint tudom variálni. Most mákosat kívántam, szilva meg épp volt itthon. 🙂 Az első verzió töltelékébe csak mákot tettem, úgyhogy elég tömény volt, de aki nagyon szereti a mákot, az csinálhatja úgy is. Én a második verzióban picit finomítottam rajta és kiegészítettem valami natúr morzsával. Szerintem így tökéletes. 😉

Hozzávalók kb.15 db kis csigához:

  • 25 dkg tönköly liszt (kb. fele teljes kiőrlésű)
  • 25 dkg zsírszegény túró
  • 0,5 dl langyos (szobahőmérsékletű) sovány tej (vagy mandulatej)
  • 5 ek olaj
  • 40 g porcukor vagy por édesítőszer
  • 0,5 csomag sütőpor
  • 1 kis tojás a kenéshez

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 100 g darált mák
  • 40 g darált keksz / édes morzsa / darált zabpehely
  • 1 dl tej
  • 45 g édesítő
  • 1 kezeletlen citrom reszelt héja
  • 5 db szilva

Elkészítés:

  1. A túrót tegyük egy tálba és villával keverjük minél simábbra.
  2. Keverjük hozzá a 0,5 dl langyos tejet, az olajat és a porcukrot, dolgozzuk el.
  3. Szitáljuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet, kézzel gyúrjuk össze jól a hozzávalókat és formáljunk belőle cipót.
  4. 15-20 percet pihentessük a hűtőben, addig készítsük elő a tölteléket és melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
  5. A töltelékhez egy edényben langyosítsuk fel a tejet az édesítővel és a citromhéjjal. Keverjük el benne a darált mákot és a morzsát.
  6. A tésztát vegyük ki a hűtőből és lisztezett gyúródeszkán egy sodrófával nyújtsunk belőle vékony, 3-5mm vastag téglalapot.
  7. Kenjük meg a töltelékkel, szórjuk meg a megmosott, apró kockákra vágott szilvával és a hosszabbik oldalától indulva szorosan tekerjük fel.
  8. Vágjuk fel kb. 1 cm-es darabokra.
  9. Tegyük a csigákat sütőpapírral bélelt tepsire, kézzel picit nyomkodjuk le, kenjük meg tojással és kb.20 perc alatt süssük készre.
zsirszegeny

Leave a Reply