Karfiolsteak édesburgonyapürével és spenótos quinoával

A vegánok teljes értékű növényi táplálkozásából egyvalamit biztosan érdemes eltanulni, ez pedig a zöldségek változatos elkészítése és kombinációja. Olyan szuper ötleteket lehet kapni tőlük. Nem tervezem, hogy vegán leszek, félre ne értsetek, de néha belefér egy-egy húsmentes nap, sőt akár egy-egy csak növényi nap is. Aki viszont tervezi, hogy áttér erre az életmódra, annak szeretném tanácsolni, hogy ehhez mindenképp egy tapasztalt szakember vagy vegán segítségét kérje, ugyanis nagy károkat tudunk okozni, ha nem visszük be a megfelelő tápanyagokat. A másik pedig, hogy ne ragadjunk le a tofunál, hiszen annyi lehetőség van.

A karfiolsteakkel tavaly ismerkedtem meg és szerelem volt első látásra. 🙂 Általában sütőben szoktam sütni, ilyenkor kb.20 perc alatt lesz ropogós, most viszont nem akartam ilyen sokáig hőkezelni, úgyhogy a serpenyőt választottam. Bármilyen zöldség passzol hozzá, egy jó borsó, cékla, brokkoli, paprika stb. Igazi szín-és ízkavalkádot lehet létrehozni. Játsszunk az állagokkal is. Legyen benne püré, ropogós elem, fűszeresebb, natúrabb. Akár diót vagy mogyorót is tehetünk mellé. A quinoa a fehérjeforrást biztosítja a tálon, de bármilyen hüvelyessel ki lehet cserélni. Érdemes kísérletezni vele. 😉

Hozzávalók 1 adaghoz:

  • 1 nagy szelet (kb.1-1,5 cm vastag) karfiol
  • 1 db közepes édesburgonya
  • 1 evőkanál olaj
  • só, bors, pirospaprika, őrölt kömény, fokhagymapor
  • kb.60g quinoa
  • 1 marék spenót

Elkészítés:

  1. A quinoának kell a legtöbb idő, így ezzel kezdjük. Jó alaposan öblítsük át, hideg folyóvíz alatt mossuk akár 2-3 percig is. Kétszeres mennyiségű, enyhén sós vízben főzzük puhára 15-20 perc alatt.
  2. Az édesburgonyát hámozzuk és mossuk meg, vágjuk nagyon kis kockákra és kevés vízben főzzük puhára kb.15 perc alatt. Nem igényel fűszerezést.
  3. Egy egész karfiolt vágjunk ketté középen, majd vágjunk le belőle egy nagy szeletet, vagy akár többet. Kb.1cm-es legyen, hogy ne törjön el. A maradékot felhasználhatjuk levesbe, pürének stb. Ha van párolóedényünk, tegyük az édesburgonya fölé és lefedve pároljuk benne a karfiolt 5-10 percig, amíg kissé megpuhul. Ha nincs, külön főzzük roppanósra kevés forró vízben 5 percig.
  4. Ha megpuhult a karfiol, vegyük ki és hagyjuk kicsit száradni. Egy tálban egy evőkanál olajat keverjünk ki ízlés szerint fűszerekkel. Mehet bele: só, bors, fokhagymapor, őrölt kömény, pirospaprika, nem kell sok. Egy ecsettel kenjük be a karfiol mindkét oldalát a fűszerekkel, majd forró serpenyőben pirítsuk mindkét oldalát néhány percig.
  5. Vegyük ki a karfiolt, majd ugyanebben a serpenyőben fonnyasszuk meg a spenótot. Ha kész, keverjük össze az elkészült quinoával.
  6. Az édesburgonyáról öntsük le a vizet, de tartsuk meg. Botmixerrel pürésítsük és közben öntsünk vissza hozzá keveset a főzőléből, ha szükséges. Szerecsendióval ízesíthetjük.
cukormentesglutenmenteslaktozmentesmogyoromentesnyartojasmentesveganzsirszegeny

Leave a Reply