Teljes kiőrlésű zsemle házilag (vegán)

Többféle zsemlét sütöttem már itthon, de szerintem messze ez a legjobb. Azért nem egy kovászos, de én büszke vagyok rá. 🙂 Ja és kértetek tejmentes, tojásmentes zsemlét, íme itt van, ez ugyanis vegán! 🙂 Többször is elkészítettem már, a képeken látszik a különbség, ha van benne korpa és ha nincs, illetve a liszt töménységétől és minőségétől is függ, hogy milyen állaga lesz a végén. A lényeg, hogy néha melós, de megéri kísérletezni a házi péksütikkel.

Hozzávalók 10 db-hoz:

  • 50 dkg liszt (fele teljes kiőrlésű búzaliszt, fele kenyérliszt)
  • 1 evőkanál zabkorpa vagy búzakorpa (elhagyható)
  • 2,5 dl langyos víz (vagy növényi tej)
  • 40 g élesztő
  • 1 tk juharszirup (vagy más édesítő)
  • 2 ek olaj
  • 5 g só

Elkészítés:

  1. A liszteket egy tálba szitáljuk a sóval, elkeverjük.
  2. A langyos vízbe morzsoljuk az élesztőt, elkeverjük az édesítővel és a tetejét megszórjuk egy kevés liszttel. Félretesszük pár percre.
  3. A liszthez hozzáadjuk az élesztős vizet és az olajat. Kézzel vagy géppel megdagasztjuk. Akkor jó, amikor összeáll a tészta, eláll az edény falától és nem tapad a kezünkhöz (kb.5-10perc).
  4. Vékonyan kiolajozott tálba tesszük és a tetejét is vékonyan megkenjük olajjal. Lefedve, szobahőmérsékleten 45 percig kelesztjük.
  5. Amikor duplájára kelt, lisztezett deszkára tesszük, 80 grammos darabokat vágunk belőle, gömbölyítjük. Letakarjuk egy konyharuhával és 10 percet pihentetjük.
  6. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, a sütőt előmelegítjük 200 fokra. Amíg melegszik a sütő, hagyjuk még kelni a zsemléket. Kb. 20 percig.
  7. A sütőbe vizet spriccelünk, hogy gőz képződjön. A zsemlék tetejét is spricceljük meg kevés vízzel és toljuk a sütőbe. 20-25 percig süssük.
  8. Hagyjuk kihűlni, mielőtt felvágjuk.
laktozmentesmogyoromentestojasmentesveganzsirszegeny

Hozzászólás