Gyors pizzatészta házilag

Mindig szekálom a családot, ha meghallom, hogy fagyasztott pizzáról beszélnek, pedig régebben mi is vettünk. De csak addig, amíg meg nem tanultunk itthon pizzatésztát sütni. Még mindig alig hiszem el, hogy ilyen kevés munkával ennyire gyorsan megvan a vacsora. Azóta még jobban imádom a pizzát. 🙂 Csak összedolgozom kézzel a tésztát, 20-30 percre félreteszem, utána kézzel kinyújtom, megkenem szósszal, rá a feltét, sütő 10 perc és kész. Most függetlenül attól, hogy egészséges-e vagy nem a bolti, sokkal de sokkal finomabb az itthoni és olyan feltétet teszel rá, amilyet csak akarsz. Nálunk az olasz nyaralás óta a margherita a nyerő, csak paradicsomszósz, friss paradicsom, mozzarella, reszelt sajt és a végén friss bazsalikom kerül rá. Persze olyat soha nem fogunk tudni készíteni, mint amilyet ott ettünk, de a hangulata megvan. 😀 Remélem ti is kedvet kaptok hozzá. Viszlát, bolti pizza!

Hozzávalók 2 kör alakú pizzatésztához (kb. lapostányér méretű):

  • 180 ml langyos víz
  • 13 g friss élesztő
  • 0,5 tk cukor (élesztő miatt szükséges)
  • 300 g kenyérliszt vagy fehér búzaliszt (a fele nálam néha teljes kiőrlésű liszt)
  • 1 teáskanál só
  • ízlés szerint kevés fokhagymapor, szárított oregánó (elhagyható)
  • 1 evőkanál olaj

Elkészítés:

  1. A langyos vizet keverjük el a cukorral és az élesztővel. Öt percre tegyük félre.
  2. A liszteket szitáljuk egy keverőtálba, adjuk hozzá a sót, a fűszereket, keverjük el. Öntsük bele az élesztős vizet, az olajat és kézzel vagy géppel dolgozzuk össze. Nem kell sokáig gyúrni, csak amíg összeáll a tészta (pár perc).
  3. Gömbölyítsük és lisztezett tálban (amiben összedolgoztuk), konyharuhával letakarva, szobahőmérsékleten kelesszük fél órát. Addig készítsük elő a feltétet.
  4. A fél óra után melegítsük elő a sütőt 250 fokra.
  5. A tésztát enyhén lisztezett felületre borítsuk ki, ujjbeggyel lapítsuk ki és vágjuk félbe.
  6. A kezünkkel vagy egy sodrófával nyújtsuk a két tésztánkat vékonyra. Én kör alakúra szoktam, de bármilyen lehet.
  7. Tegyük a kinyújtott tésztát sütőpapírral bélelt tepsire vagy kör alakú pizzasütő formára. Most jöhet rá a paradicsomszósz és az egyéb feltét. (Zöldeket pl.spenót,bazsalikom csak sütés után tegyük rá, mert megég.)
  8. Alsó sütés funkción 12-15 percig sütjük a tésztát. (Az alsó sütés nekem jobban bevált, így a feltét nem sül túl, hanem épp csak megolvad a sajt és megpirul a többi hozzávaló.) Úgy tudjuk ellenőrizni, hogy egy lapáttal kicsit alányúlunk és ha picit megpirult az alja, akkor kész. A forró sütőt óvatosan nyissuk ki és a sütőformát fogókesztyűvel fogjuk meg!

A mi kedvenc pizzaszószunk így készül: hámozott paradicsom konzervben összenyomkodva + szárított oregánó, bazsalikom, fokhagymapor összekeverve.

Ne ragadj le a sonkás és szalámis pizzánál! Néhány kedvcsináló az én kedvenceimből: 1. paradicsom, mozzarella, reszelt sajt, sütés után bazsalikom 2. spenót, csirkemell kockák, feta sajt, tükörtojás a közepére 3. paradicsomszósz, sütés után prosciutto sonka és rukkola 4. paradicsomszósz, 3féle színű kaliforniai paprika, lilahagyma, mozzarella sajt, sütés után rukkola 5. paradicsomszósz, olívabogyó, aszalt paradicsom, feta sajt (néha tonhal).

mogyoromentestojasmenteszsirszegeny

Van a témához kapcsolódó gondolatod? Írd le hozzászólásban

Shopping Cart

Discover more from Életem ételei

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Scroll to Top