Diétás túrógombóc főzés nélkül, fahéjas szilvamártással

Nagyon szeretem a klasszikus túrógombócot és hacsak tehetem, úgy készítem el, de néha egyszerűen időhiány van, viszont kellene valami egészséges uzsonna és olyankor tökéletes az expressz verziója. Csak összekevered, golyókat formázol, megforgatod valamiben és kész is. Rengeteg szilvát kaptunk 1-2 hét hete, úgyhogy abból készítettem hozzá szilvamártást. Sőt, néhányat meg is töltöttem egy negyed szilvával, isteni volt úgy.

Hozzávalók:

  • 25 dkg zsírszegény túró
  • 3-4 evőkanál apró szemű vagy darált zabpehely
  • 1 bio citrom reszelt héja
  • ízlés szerint édesítő (1-2 evőkanál)
  • a forgatáshoz pirított darált dió és édesítőszer

Hozzávalók a szilvamártáshoz:

  • 10-15 db szilva megmosva, kimagozva, negyedelve
  • 2 evőkanál édesítőszer
  • fahéj
  • 0,5 dl vörösbor (elhagyható)

Elkészítés:

  1. A túrót egy tálba tesszük, villával áttörjük és hozzáadjuk a zabpehelyhet, reszelt citrom héjat és édesítőszert. Alaposan elkeverjük.
  2. Vizes kézzel diónyi (vagy tetszés szerint nagyobb) gombócokat formázunk. Ha megtöltjük, akkor egy negyed szilvát tegyünk a közepébe.
  3. A diót száraz serpenyőben néhány perc alatt pirítsuk meg. Óvatosan, nehogy elégjen. Aprítógéppel daráljuk le, keverjük el édesítővel és forgassuk bele a túrógombócokat. Fogyasztásig tegyük hűtőbe.
  4. A szilvamártáshoz az édesítőt öntsük egy edénybe és forraljuk addig, amíg folyékony nem lesz. Ha cukrot használunk, akkor karamell állagú lesz, ha édesítőt, akkor folyékony.
  5. Adjuk hozzá a szilvát, pirítsuk egy fél percig, majd öntsük rá a vörösbort és pár percig időnként megkevergetve főzzük.
  6. Pár percig még párolhatjuk, de nem érdemes szétfőzni a gyümölcsöt, csak éppen puhuljon meg. Minél több vitamin és íz maradjon benne.
  7. Botmixerrel pürésítsük. Én úgy csináltam, hogy nagyjából, csak a felét pürésítettem, hogy maradjanak benne gyümölcsdarabok.
  8. A túrógombóccal tálaljuk.
cukormentesmogyoromentesoszitojasmenteszsirszegeny

1 thought on “Diétás túrógombóc főzés nélkül, fahéjas szilvamártással”

  1. Pingback: Megtöltöttem a túrógombócot házi mogyoróvajjal és ez lett belőle – has the world changed

Van a témához kapcsolódó gondolatod? Írd le hozzászólásban

Shopping Cart

Discover more from Életem ételei

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Scroll to Top