Szüleim szülinapi tortája lett ez a finomság múlt héten és mi annyira nem rajongunk ezekért a klasszikus tortákért, úgyhogy próbáltam olyat kitalálni, amit mindenki szeret. Hála az égnek a mák még ilyen, a gyümölcsös torta szintén nyerő és mivel a tejszínért sem rajongunk, próbáltam növényi tejszínnel és joghurttal megoldani, hogy ne legyen túl száraz. Tényleg nyerő lett, úgyhogy biztos megcsináljuk máskor is. 🙂
Hozzávalók (20cm-es tortához):
- 100 g darált, cukrozatlan mák
- 150 g fehér tönkölyliszt
- 1 tk. sütőpor
- csipet só
- 3 tojás
- 125 g édesítőszer vagy cukor (fele lehet porcukor)
- 100 ml olaj
- 1 citrom leve és reszelt héja
- 1 nagy konzerv őszibarack (420 g)
- 1 dl növényi tejszín vagy habtejszín
- 60 ml natúr joghurt
- 2 evőkanál darált mák
- 30 g porcukor vagy por édesítő
- fél csomag zselatin fix
Elkészítés:
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
- A tojásokat különválasztjuk.
- A fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük.
- A sárgáját habosra keverjük az édesítővel vagy cukorral, majd hozzákeverjük az olajat és az alaposan megmosott citrom reszelt héját és levét.
- A sárgájába óvatosan beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét.
- Hozzákeverjük a mákot és a sütőporral elkevert lisztet.
- Egy kapcsos tortaformát kikenünk vajjal, megszórjuk liszttel és beleöntjük a masszát. 25-30 percig, tűpróbáig sütjük. Sütés után hagyjuk kicsit kihűlni. Ha felpúposodott, a tetejéből vágjunk le, hogy egyenes legyen.
- A barackot felszeleteljük.
- A tejszínt rövid ideig habbá verjük, hozzáadjuk a zselatin fixet, majd újabb néhány perc alatt kemény habbá verjük, végül hozzáadjuk az édesítőt/cukrot, a joghurtot és a mákot.
- A torta összeállításához a máktorta tetejére és körbe teszünk bőven barackot, ráöntjük a tejszínes keveréket, majd a tetejére is tegyünk még barackot.
- Legalább 3-4 órára, de akár egy éjszakára tegyük a hűtőbe.
Isteni finom! Végre egy recept, ami nem száraz, de nem is túl krémes.
Csak ajánlani tudom mindenkinek!