Bár az utóbbi néhány hétben nem voltam aktív (aminek több oka is van, de igyekszem visszatérni), azért mégsem voltam teljesen tétlen. Elkezdtem beleásni magam a főzés-sütés tudományába, hogy még jobb lehessek. Tanulok tankönyvekből, oktatóvideókból, Gordon Ramsaytől, Martha Stewarttól, mellette táplálkozástudományt, dietetikát és még sorolhatnám, hogy mit. Régen élveztem ennyire a tanulást. 🙂 Ezt a receptet Gordon Ramseynél láttam és már első ránézésre tudtam, hogy ezt ki kell próbálnom. Szerintem amúgy nem százas a pasi, viszont hatalmas tudása van és olyan szenvedéllyel főz, ami inspiráló lehet mindenki számára. Aki nem szeret főzni, annak ajánlom, hogy nézze meg a tv-ben vagy a youtube-on és utána garantáltan neki akar állni egy báránysültnek.
Erről a morzsasütiről annyit, hogy az aszalt vörösáfonya és a citromhéj az almával zseniális ötlet. Néhány sütiben érdemes igazi vaníliát használni aroma helyett, érezhető a különbség és megéri az árát is. Ez egy ilyen süti. Ramsay szerint az almás sütik titka, hogy nem kell megpucolni, a héjában van a legtöbb íz. A végeredmény: én alig bírtam abbahagyni az evést, még jó, hogy csak fél adagot csináltam.
Hozzávalók:
-
6 ek.cukor vagy édesítőszer (az alma édességétől is függ, szerintem kevesebb is elég)
-
fahéj
-
1 vanília kikapart magja
-
3 alma megmosva, lereszelve (nem kell hámozni)
-
3 alma megmosva, felkockázva (nem kell hámozni)
-
3 ek. aszalt vörösáfonya
-
1 megmosott citrom reszelt héja és kifacsart leve
-
100 g liszt (tönkölylisztet használtam)
-
2 ek. nádcukor vagy édesítő
-
50 g puha, felkockázott vaj
-
fahéj
-
4 ek. ropogós müzli
Elkészítés:
-
A sütőt melegítsük elő 200 fokra, a gyümölcsöket készítsük elő.
-
A tűzhelyen felforrósítunk egy edényt (lehet ugyanaz a sütőtál is, amiben a sütőben fogjuk sütni).
-
Beletesszük a cukrot, néhány percig karamellizáljuk. (Édesítőnél ez kimarad).
-
Beletesszük a fahéjat, a vanília kikapart belsejét.
-
Hozzáadjuk a reszelt almát, néhány percig pároljuk.
-
Hozzáadjuk a felkockázott almát, 1-2 percig tovább pároljuk.
-
Levesszük a tűzről, beleforgatjuk az aszalt vörösáfonyát, ráreszeljük a citrom héját és belefacsarjuk a levét.
-
A morzsához a lisztet, a nádcukrot/édesítőt morzsásra dolgozzuk a vajjal. Adunk hozzá egy kis fahéjat és müzlit a végén.
-
Rászórjuk a morzsát az almára, visszatesszük egy percre a tűzhelyre (amíg a széle bugyogni kezd), majd a sütőbe tesszük és 12-14 percig sütjük.
Pingback: Életem ételei