Teljes kiőrlésű házi kenyér a Panasonic SD-ZB2512 kenyérsütővel

Lehetőségem volt kipróbálni a Panasonic kenyérsütőjét, aminek bevallom nagyon örültem, mert pont mostanában fordult meg a fejemben, hogy jó lenne több kenyeret sütni itthon. Régen volt egy kenyérsütőnk, de azt inkább anyu használta, én annyira nem ismertem hogyan működik. Emiatt is izgultam egy kicsit. Ha röviden össze kellene foglalnom, azt mondanám, hogy nagyon kellemes meglepetés volt. Egyszerű volt a használata, teljesen felhasználóbarát és tökéletes kenyeret süt.

Panasonic kenyérsütő (1)

Ami miatt tetszett nekem a gép:

  • Nagyon egyszerű, a használati utasítás lépésről lépésre, képekkel, nyilakkal leírja, hogy mit hogyan kell csinálni.

  • 33 beépített program van, attól függően, hogy alap, gyors, teljes kiőrlésű, mazsolás, rozs vagy gluténmentes (bizony, külön program van erre is) stb. kenyeret szeretnénk kapni. De süthetünk brióst vagy sütit is. Ezekhez mind találunk recepteket is a használatiban, szintén nagyon könnyű ezek között eligazodni.

  • Időzítő funkciója is van, vagyis ha reggel friss kenyérre szeretnél ébredni, akkor este beállíthatod, hogy hány órára legyen kész, akár 13 órával előtte. Az egyes programokhoz megvan adva, hogy hány óra alatt készül el a kenyér.

  • Az időzítőt először nem mertem kipróbálni, hátha hangos a gép és felébredek rá. De nyugodtan mehet éjszaka is, mert nagyon csendes, egy pici hangja nincs. Olyannyira, hogy néha rá kellett néznem, hogy működik-e egyáltalán. 🙂 Hihetetlen, mintha ott sem lenne.

  • Nem koszol, elég volt átöblíteni és áttörölni a kenyérsütőt.

  • Kenyérillat van a lakásban anélkül, hogy dagasztanunk kellene és bekapcsolnunk a sütőt. 🙂 Az illat mellett pedig a végeredmény egy nagyon finom kenyér lett.

  • És persze ne feledkezzünk meg arról, hogy nagyon szép, a modern konyhákba tökéletesen illik.

Az egyetlen hátrány, ha ezt annak lehet nevezni, hogy túl nagy helyet foglal. Viszont magasabb és kevésbé széles, mint az átlagos kenyérsütők, így könnyebb neki helyet találni.

Az ára 55-60.000,- Ft körül van. Nem a legolcsóbb kenyérsütő, de tényleg nagyon szuper és okos.

Specifikációkról olvashattok a Panasonic oldalán:

http://www.panasonic.com/hu/consumer/haztartasi-keszulekek/konyhai-kisgepek/kenyersutok/sd-zb2512.html

Nézzük, hogyan működik!

A teljes kiőrlésű kenyér receptje:

  • 500g átszitált teljes kiőrlésű búzaliszt (fontos, hogy jó minőségű liszt legyen)

  • 1,5 teáskanál só

  • 1,5 evőkanál cukor

  • 30 g puha vaj

  • 350 ml víz

  • 1,5 teáskanál instant élesztő

A kenyérsütő tartályt egy kis fordítással kivesszük, beletesszük a dagasztókést (alapesetben a simát, nem a recéset), majd kimérjük a kenyér hozzávalóit.

Ehhez két dologra lesz szükségünk: egy mérlegre és egy szitára. Kenyérsütésnél nagyon fontos, hogy minden hozzávalót pontosan mérjünk ki. A liszt átszitálása pedig segít, hogy eltávolítsuk a  durvább lisztdarabokat és könnyebb lesz a kenyerünk.

A hozzávalókat az élesztő kivételével beletesszük a tartályba. Az ehhez szükséges mérőpohár és mérőkanál a csomagolásban benne van. Ezek nagy kedvenceim lettek, másra is ezeket használtam. 🙂

kenyérsütés

A tartályt szintén egy kis fordítással visszatesszük a gépbe, nagyon egyszerűen a helyére kerül. Lecsukjuk a gép tetejét, majd  felnyitjuk az élesztő adagolót és beletöltjük az élesztőt. Ha extrákat is szeretnénk a kenyerünkbe, magokat, mazsolát, azt is itt, a magadagolóba kell tenni.

Ha ezzel is megvagyunk, lecsukjuk a tetejét, bedugjuk a gépet és kiválasztjuk a menünél az általunk választott programot. Beállíthatjuk a kenyér méretét, M-L-XL. Ez a recept egy L-es kenyérre van. Beállíthatjuk a héj ropogósságát is: light-medium-dark. Ha időzíteni szeretnék, azt is itt tehetjük meg. A Start gomb megnyomásával már indul is a program, majd néhány óra múlva 8 szintén halk csipogás jelzi a sütés végét.

Teljes kiőrlésű kenyér

A kenyeret még melegen vegyük ki, hogy ne vizesedjen be a párától. Ehhez használjunk sütőkesztyűt, mert meleg a tartály. Ami még pozitív volt, hogy a tartályból gond nélkül, egyből kijött a kenyér, egy falat sem ragadt bele. Rácson hagyjuk hűlni egy kicsit, majd szelhetjük is. A végeredmény egy tökéletes, ropogós kenyér, amit morzsálódás nélkül, szépen tudunk szeletelni. Nagyon jó lett az állaga és az íze is, az illatáról nem is beszélve. 5 perc előkészülettel isteni friss házi kenyér készül és nem kell attól izgulni, hogy nem sikerül.

Teljes kiőrlésű kenyér házilag

 

Mivel ma ünnep miatt nincsenek nyitva a boltok, gondoltam sütök egy fehér kenyeret is a családnak, hogy friss kenyerünk legyen itthon. Egyszerűen tökéletes lett. A kép magáért beszél szerintem, puha a belseje, ropogós a külseje, fantasztikusan finom lett.

Remélem megjött a kedvetek a kenyérsütéshez. Nekem nagyon. 🙂

Panasonic fehér kenyér.jpg

#experiencefresh #lumixculinary #panasonic

 

10 thoughts on “Teljes kiőrlésű házi kenyér a Panasonic SD-ZB2512 kenyérsütővel”

  1. Pingback: Avokádós csicseriborsókém a Panasonic MK-F800 robotgéppel | Életem ételei

  2. Somlai Béla

    Szerbusz Somlai Béla vagyok szeretném ha megirnád hogy mi alapján választod ki a programot mert ez a recept nincs a programba,és hogyan lehet kovászos kenyeret késziteni ezzel a géppel.Negyedik napja hogy megvásároltam és csak nézegetem mert a sok recept nincs magyarul leirva..Sütöttem már benne de kritikán aluli.Kérlek segits nekem igy ismeretlenül.Üvözlettel Béla.

    1. Kedves Béla! Azt én is sajnáltam, hogy magyar útmutató nincs, az internetről töltöttem le hozzá erről a linkről: http://kenyersuto-alkatreszek.netlap.info/wp-content/uploads/pdf/panasonic-sd-zb2502-tipusu-kenyersutogep-hasznalati-utmutato.pdf

      Sokat segített a sütésnél, hogy átrágtam az egész útmutatót, de utána már nagyon egyszerű a használata és nekem tényleg szuper kenyerek lettek a végén.

      Amit én készítettem, az a fehér kenyér L-es méretben, a 21. oldalon van a receptje és a 2-es programmal készült. Az útmutató szerintem a programválasztásban is nagy segítség, remélem sikerül letölteni és utána finom kenyereket sütni. 🙂

      Judit

  3. Kiss Róbert

    Szia!
    Nemrég vettünk egy ilyen készüléket. A kenyérsütéssel nincs problémánk, azonban az adalékanyagokat nem teszi hozzá. Azt a programot használtuk, aminél működnie kéne (17), azonban a végén a tartóban maradt a mazsola. Legutóbb az élesztő is.
    Van tippetek?

    Köszi

    Robi

    1. Szia! Sajnos nem tudom, nálam ilyen nem volt. Azt írja is a használati, hogy az aszalt gyümölcsök a cukor miatt hozzáragadhatnak az adagolóhoz és nem hullik be a tartályba. Próbáld esetleg úgy, hogy beáztatod előtte a mazsolát vagy egyből a kenyértartályba teszed. Más ötletem nincs.
      Judit

  4. Homoródi Ildi

    Szia! Mi is most vettünk egy ilyen gépet, ismerkedünk, egyelőre elégedettek vagyunk vele. A betegségem miatt én leginkább csak teljes kiőrlésű kenyeret ehetek. Az lenne a kérdésem, hogy ha a teljes kiőrlésű lisztet sütés előtt átszitáljuk, akkor nem pont azt szitáljuk ki belőle, amitől egészségesebb lenne mint a fehér liszt? Nem értek sajnos hozzá, ezért kérném a segítséged. 🙂 Nagyon köszi, szép estét! Ildi

    1. Szia! A teljes kiőrlésű lisztben a plusz a külső, vitaminokban és rostban gazdag réted. Ezt nem tudod kiszitálni belőle, úgyhogy csak nyugodtan csináld, sőt teljes kiőrlésű lisztnél még jobban érződik a hatása, szuperül fellazítja a tésztát. 🙂

  5. Katalin Szilágyi

    Sziasztok! Ma kaptam meg a jó kis panasonic gépemet. Holnap sütöm az első kenyeremet.Azt hiszem, hogy teljeskiörlésű buzalisztből lesz.Ahhoz melyik programot kell használnom? Még nem teljesen vagyok képben.

    1. Juhász Attila

      Szia! Úgy látszik Katalin nagyon fogós kérdést tett fől mert három éve nem sikesűlt rá válaszolni, pedig engem ir ez érdekelne pl.:13 as vagy 14 es. Köszönöm!

      1. Kedves Attila! Ez egy jó régi poszt és bár szuper a gép, egy ideje már nem használom a kenyérsütőt, így nem mernék rá válaszolni. Leírás alapján nekem a 14es és 15ös esélyes, de biztosat nem tudok.

Van a témához kapcsolódó gondolatod? Írd le hozzászólásban

Shopping Cart

Discover more from Életem ételei

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Scroll to Top