Letölthető étkezési napló

Próbáltad már írni egy hétig, hogy pontosan mit eszel és mikor? Megdöbbentő lehet az eredmény. Az emberek többsége alábecsüli, hogy mennyit eszik vagy épp azt hiszi, hogy elég folyadékot iszik. De a leírása arra is segít felhívni a figyelmedet, ha rendszertelenül étkezel, vagy ha naponta többször becsúszik egy-egy kocka csoki.

Ha fogyni akarsz, életmódot váltani, esetleg megfigyelni, hogy érzékeny vagy-e egy-egy ételcsoportra, mindenképp érdemes vezetned egy étkezési naplót. Vannak már applikációk is rá, de a kisfüzet is tökéletes megoldás. A lényeg, hogy olyat válassz, amit tényleg rendszeresen tudsz vezetni.

Egyetlen szabály van: mindent le kell írni, amit eszel vagy iszol. A cukros üdítőket, a kávét, a fél szendvicset amit főzés közben bekapsz vagy azt az apró kekszet, amit a kávé mellé kínálnak. És minél előbb. Ne este írd le az egész napot, mert akkor már elfelejtesz valamit. Ha vizuális típus van, fotókat is készíthetsz a telefonoddal. Így a mennyiséget is pontosabban látod. Azt is csinálhatod, hogy különböző színnel jelölöd a zöldséget és a gyümölcsöt a kisfüzetben, így látod, hogy mennyit ettél egy nap. Kreatívkodhatsz bátran vele. Én pont emiatt szeretem jobban a kisfüzetet az appnál.

Nem a kalóriaszámolás a cél,  annál fontosabb, hogy lásd a mennyiséget és a minőséget, amit elfogyasztasz. Lehet csalni itt is, de akkor az egésznek semmi értelme. Ezt magadnak és magadért csinálod (akkor is, ha egy személyi edző vagy dietetikus néha ellenőrzi). Hidd el, hasznos lesz néhány hónap múlva visszaolvasni. Látod majd, hogy mitől fogytál vagy látod, hogy azokon a napokon fájt a hasad, amikor sok glutént ettél. Igen, ugyanis azt is érdemes leírni, hogy hogy érezted magad, mitől fájt a hasad vagy melyik nap után voltál energikus.

Én már nagyon sok éve a kisfüzet híve vagyok és sokszor segített nekem. A személyes tapasztalatom, hogy néha fáj beismerni, hogy mennyit eszünk, de megéri. 🙂 Egyrészt tényleg segít, hogy kicsit tudatosabbak legyünk, már csak azért is, mert jobban néz ki leírva, hogy bulgur-csirke-párolt zöldség, mint az, hogy szalámis pizza a sarki büfében. Másrészt nem baj, ha nem folyamatosan írjátok. Mindig van időszak, amikor alábbhagy a lelkesedés. Ha egy-két hét után is, de folytatni kell úgy, mintha abba se hagytátok volna.

Ezek szellemében készítettem egy étkezési naplót, ami remélem nektek is segítségetekre lesz.

A linkre kattintva le tudjátok tölteni, ingyenesen, pdf formátumban, A4-es vagy A5-ös méretben.

Jó naplóírást! 😉

A4-es méret:

Letölthető étkezési napló – Életem ételei 201707 A4

A5-ös méret:

Letölthető étkezési napló – Életem ételei 201707 A5

Letölthető étkezési napló - Életem ételei 201707

 

Van a témához kapcsolódó gondolatod? Írd le hozzászólásban

Shopping Cart

Discover more from Életem ételei

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Scroll to Top