Az almaszezon közepén vagyunk, ilyenkor a legtöbb konyhában pite készül valamilyen formában. 🙂 Nekem nagy kedvencem a svédek almáspitéje vaníliahabbal, amit az IKEA-ban is lehet kapni. Valami hasonlót szerettem volna sütni, kicsit megreformálva. A teteje véletlenül lett ilyen, mert kevés volt a tészta, de egy gyors mentésnek köszönhetően talán még szebb is lett. 🙂 A kis levélkék és alma formák tovább erősítik az őszi hangulatot. Hideg vaníliamártással szerintem szuper desszert.
Hozzávalók 25 cm-es sütőformához:
A tésztához:
-
10 dkg (gluténmentes) zabliszt
-
6 dkg rizsliszt
-
8 dkg hideg, felkockázott margarin
-
csipet só
-
1 púpos ek. édesítőszer (eritritet használtam)
-
1 púpos tk. fahéj
-
3-4 ek. hideg víz
A töltelékhez:
-
3 db nagyobb alma
-
2-3 ek. édesítőszer
-
1 tk. fahéj
-
1 tk. őrölt szegfűszeg
A vaníliahabhoz:
-
1 tojás
-
3 ek. édesítő
-
1 ek. keményítő (kukorica-, burgonya-, vagy a hagyományosan étkezőknek étkezési búzakeményítő)
-
2,5 dl tej
-
0,5 rúd vanília magja vagy 1 tk. vanília aroma
-
2 tojásfehérje
Először a tésztát készítjük el. A hozzávalóit a víz kivételével aprítógépbe tesszük, morzsásra keverjük, majd kitesszük egy tálba, összegyúrjuk a vízzel, kerek tésztát formálunk belőle és legalább egy fél órára a hűtőbe tesszük.
Közben elkészítjük a tölteléket. Ehhez az almát megmossuk, meghámozzuk, negyedeljük, majd vékony cikkekre vágjuk. Egy edénybe tesszük és közepes lángon néhány percig pároljuk a többi hozzávalóval, amíg megpuhul. Nagyon jó illatot csinál a konyhában. 🙂
Amikor a tészta pihentetése megvolt, előmelegíthetjük a sütőt 180 fokra. A tésztát egy lisztezett gyúródeszkán néhány milliméter vastagra nyújtjuk, elővesszük a piteformánkat és fejjel lefelé a tésztára téve levágunk a tésztából akkorát, amekkora a formába illik. Pontosabban 1-2 cm-rel nagyobbat vágjunk, mint amekkora a forma. A sütőformát kivajazzuk és meglisztezzük. A tésztát úgy tegyük át a formába, hogy lazán rátekerjük a sodrófára, majd a formában kitekerjük. Kicsit nyomkodjuk le a tésztát, a széléről vágjuk le a felesleges részeket, majd öntsük bele az almás tölteléket. A tetejét díszítsük a maradék tésztával. Én most alma és levél formájú kiszúrókból készítettem formákat és ezeket tettem a tetejére. Tojássárgájával megkentem a tetején lévő kis formákat és a 180 fokos sütőben 25-30 percig sütöttem.
A vaníliahabhoz egy edényben kézi habverővel (műanyag vagy szilikon, ne fém) simára keverjük a tojást, az édesítőt és a keményítőt, fokozatosan hozzáadjuk a tejet és végül a vaníliát. Addig melegítjük, amíg besűrűsödik, de ne forraljuk. Ez néhány perc alatt megvan. A tojásfehérjét csipet sóval kemény habbá verjük és beleforgatjuk a még meleg mártásba. Kihűtve tálaljuk az almás pitével. Higgyétek el, megéri ezzel enni. 🙂
Megsütöttem, nagyon finom lett, de szerintem az almához elég lenne 1 teáskanál fahéj is, mert az 1 evőkanál az túl sok 🙂
Amúgy isteniek a receptjeid, már több mindent elkészítettem, nagyon gyorsan elkészíthetőek és nagyon finomak 🙂
Tényleg soknak tűnik, köszi, hogy észrevetted, javítom. 🙂 🙂
Nagyon örülök, ha ízlenek és tetszenek, el sem hiszed milyen jól esik ezt hallani!!
Pingback: Életem ételei