Bodzaszörp házilag

Aki erdős helyeken jár a napokban, láthatja, hogy messziről hívogatnak a bodzafák, tele a hófehér virággal. A bodzaszörpből a házi a legfinomabb, ráadásul semmilyen konyhai tudás nem kell az elkészítéséhez. Ami kell: erdő vagy kert, egy táska, esetleg metszőolló, egy kevés türelem, befőttesüveg, cukor, citrom. Az útszéli virágokat lehetőleg kerüljük, inkább a kevésbé szennyezetteket szedjük le, valamint azt is nézzük meg, hogy egészséges-e a virág, bimbósokat szintén ott hagyhatjuk. Én néhány éve tanultam meg a trükkjét, viszont most készítettem belőle először szörpöt, egy kedves ismerősöm receptje szerint. Nem is szörpnek nevezném, ezt hívhatjuk inkább üdítőnek vagy limonádénak, mert ezt már nem kell higítani.

Bodza (1)

Hozzávalók:

  • 5 literes befőttes üveg

  • 30 fej bodzavirág

  • 2-3 kisebb citrom (*update: 1,5 citrom)

  • kb. 60 dkg cukor vagy 40-50 dkg édesítőszer (*update: 30-35 dkg cukor vagy 15-15dkg cukor-eritrit)

  • 1 ek. citromsav

  • víz

A bodzavirágokat válogassuk át, tépkedjük le a szárról és tegyük a befőttes üveg aljára. Megmosni nem érdemes, mert értékes virágpor fog odaveszni. Tegyük rá az alaposan megtisztított, felkarikázott citromot (egyik héj nélkül, többi héjával együtt), a citromsavat és a cukrot vagy édesítőszert. Öntsük tele a befőttes üveget vízzel és fedjük le jól, hogy lehetőleg ne kapjon levegőt. 2 napig hagyjuk dolgozni, közben többször átkeverjük, majd 2 nap után leszűrjük, jól zárható üvegekbe töltjük és hűtőben tároljuk. Egy héten belül lehetőleg fogyasszuk el, mivel nem tartalmaz tartósítót!!

Bodza (4)

*Ami az édesítőszert illeti, én most xilitet használtam és kevesebbet, mint amennyi cukor szükséges. Szerintem finom édes lett, több nem is szükséges. UPDATE: minden évben ez alapján készítjük, viszont azóta egy másik aránnyal dolgozunk és nagyon működik: ugyanehhez a bodzához 1,5 citrom és 30-35 dkg cukrot használunk, vagy néha 15 dkg cukor 15 dkg eritrit kerül bele vegyesen. Ennyi bőven elég, utólag még lehet édesíteni, ha valakinek szükséges.

cukormentesglutenmenteslaktozmentesmogyoromentesnyerspaleotavasztojasmentesvegan

1 thought on “Bodzaszörp házilag”

  1. Pingback: Pálcikás jégkrém bodzaszörpből | Életem ételei

Van a témához kapcsolódó gondolatod? Írd le hozzászólásban

Shopping Cart

Discover more from Életem ételei

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Scroll to Top