Aki szereti a csokitortát, mindenképp próbálja ki bogyós gyümölcsökkel is, fokozódik az élmény. 🙂 Az édes és savanyú nagyon összeillik és nem utolsó sorban szépen is mutat együtt. A megszokottól kicsit eltérő formát szerettem volna, ezért sütikiszúróval formáztam.
Hozzávalók a csokitortához:
-
200 g vaj
-
200g étcsokoládé (75%-os)
-
6 tojás
-
4 evőkanál édesítőszer
-
80 g mandulaliszt vagy finomra darált mandula
Hozzávalók a gyümölcsszószhoz:
-
kb. 200-250g (fagyasztott) ribizli, málna vegyesen (áfonya is lehet, nekem most sajnos nem volt)
-
1 evőkanál méz, én ezt használtam: Méhes-Mézes méz
-
1 dl szörp, én ezt használtam: Méhes-Mézes diabetikus málnaszörp
A sütőt melegítsük elő 180 fokra, a tojásokat vegyük ki a hűtőből kb.15 perccel a sütés előtt.
A vajat és az étcsokit vízgőz felett olvasszuk meg (amikor a vaj elolvadt, már csak kis lángon vagy le is kapcsolhatjuk), majd hagyjuk kihűlni. A tojásokat válasszuk szét, a sárgáját keverjük habosra az édesítővel, a fehérjét csipet sóval verjük kemény habbá. Először adjuk a kihűlt csokihoz a tojássárgát, keverjük össze, majd a habbá vert fehérjét, szintén óvatosan dolgozzuk el, végül szórjuk bele a darált mandulát és alaposan keverjük el.
A tortaformánkat béleljünk ki sütőpapírral (szilikonosat nem kell), majd a masszát öntsük bele, 30 percig süssük.
A szószhoz öntsük egy edénybe a gyümölcsöket (hagyjunk néhányat a díszítéshez is), a mézet és a szörpöt, majd főzzük kb.5 percig, amíg besűrűsödik. A gyümölcsöket kevergetés közben nyomkodjuk kicsit össze.
A kihűlt tortalapokból süti kiszúró formával vágjunk kis köröket. Egyiket kenjünk meg a gyümölcsszósszal, majd tegyünk rá egy másik kört. A tetejére tegyünk gyümölcsöt és szórjuk meg porcukorral, mentelevéllel díszítsük.
A szósz elkészítésénél a Méhes-Mézes termékeit használtam.
Valentin-napra gondolva szív alakú tortácska is készült.
Nagyon guszta kis torta! Mandula liszt helyett vajon sima gluténmentes lisztből is elkészíthető? Nem lesz tőle tömörebb a tészta? Vagy szárazabb, mert a mandula liszt olajtartalma hiányzik majd neki?
A gluténmentes lisztek kicsit máshogy viselkednek, ahogy írtad, szerintem is tömörebb lenne. Próbáld ki kevesebbel, kb. feleannyival, az állagán úgyis látni mikor túl sűrű. A csokitól és a tojástól önmagában is összeáll, nem kell hozzá sok liszt.
És köszi 🙂
Pingback: Életem ételei