Rengeteg ribizlink van a kertből, ezért próbálom mostanában mindenben hasznosítani. Kiskoromban nagyon szerettem a ribizlis habos sütit, gondoltam kipróbálom egy lisztmentes alappal és csak ajánlani tudom. Laza mandulás tészta, savanykás gyümölcs, édes roppanós hab…
Hozzávalók:
-
20 dkg darált mandula vagy mandulaliszt (vagy rizsliszt)
-
3 egész tojás
-
2-3 evőkanál édesítőszer (nálam 3 lapos ek. xilit)
-
1 teáskanál sütőpor
A habhoz:
-
2 tojásfehérje
-
kb. 6-7 dkg édesítőszer
-
15 dkg ribizli (minél több annál jobb 🙂 )
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Különválasztjuk a három tojás sárgáját és fehérjét. A tojássárgáját és a xilitet kézi habverővel vagy villával habosra keverjük, majd hozzáadjuk a sütőporral elkevert mandulát. A fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a mandulás masszába. Sütőpapírral bélelt sütőformába öntjük és 25 percig sütjük.
Amíg sül a tészta, addig előkészítjük a ribizlit. Ha fagyasztottat használunk, akkor semmi dolgunk, viszont ha frisset, akkor alaposan le kell szemezni (ami egy örökkévalóságnak tűnhet, de megéri 🙂 ).
A két tojásfehérjét habbá verjük. (Mivel a tésztához is készítettünk fehérje habot, ezért fontos megemlíteni, hogy tojásfehérjéhez mindig tiszta, száraz tálat és tiszta habverőt használjunk, különben nem lesz szép.) Amikor már majdnem kemény a hab, apránként, fokozatosan hozzáadjuk az édesítőt, végül óvatosan hozzákeverjük a ribizlit.
A 25 perc elteltével kivesszük a tésztát a sütőből, a tetejére öntjük a habot, majd újabb 10-15 percig sütjük.
Mivel szilikonos sütőformában sütöttem, a 25 perc után kivettem a sütőformából, hiszen habbal a tetején már nehezebb lenne szépen kivenni. Tepsire tettem és úgy sütöttem tovább a habbal. Én 10 percig sütöttem és a végén kicsit légkeverésesre állítottam, hogy szépen megpiruljon a teteje.
Megpróbáltam megcsinálni, de nem sikerült. Nem elírás a 3 tojás? Az nem kevés 20 dkg mandulaliszthez?
Szomorú vagyok, hogy nem sikerült, nekem olyan szépen összeállt a három tojással. Sőt azt éreztem, hogy inkább még egy kis mandulát bírna el, nagyon laza tészta lett. Láttam hasonló mandulás piskóta recepteket, valaki 4 vagy 5 tojást használ, valaki csak 3 vagy 4 tojásfehérjét, de külföldi oldalon láttam olyat is, hogy 3 egész tojás + még 3 tojásfehérje. Lehet, hogy ez a megoldás, én is kipróbálom majd több tojással.
Köszönöm a választ, megpróbálom több tojással 🙂
Pingback: Ribizlis-habos piskóta (cukor-és gluténmentes) | Életem ételei
Pingback: Életem ételei