Színes zöldségragu kölessel

Tarts minden héten legalább egy húsmentes napot! Nemcsak a környezetvédők húsmentes hétfő kezdeményezése miatt fontos ez (bár amiatt is támogatom), hanem a saját egészségünkért is. Kell a szervezetnek is pihenőnap. Próbálom úgy összeállítani a heti menüt, hogy legalább két nap húsmentes legyen, de bevallom ez nagyobb kihívás, mint húsos ételeket kitalálni.

Most egy nagyon gyorsan és könnyen elkészíthető, látványos zöldségragut készítettem kölessel. A lecsóra emlékeztet, amit imádok, úgyhogy egész nap tudtam volna enni.

Színes zöldségragu

Hozzávalók:

  • 1 fej vöröshagyma, ízlés szerint lehet lilahagyma is

  • 3 gerezd fokhagyma

  • 1 paradicsom

  • 1 paprika

  • 1-1 zöld és piros kaliforniai paprika

  • esetleg még 1 kisebb cukkini

  • só, bors, pirospaprika, petrezselyem

  • petrezselyem

A paradicsomot forró vízbe dobjuk pár percre, majd lehűtjük és lehúzzuk a héját. A többi zöldséggel együtt apró kockákra vágjuk. Egy nagyobb serpenyőben felhevítunk olajat vagy kókuszzsírt, majd rádobjuk a paprikákat. Ezeknek kell a legtöbb idő megpuhulni. Kis párolás után jöhet rá az apróra vágott hagyma, pár percig fonnyasztjuk, majd következik a fokhagyma és a paradicsom. Pár perc párolás, majd jöhet rá a cukkini. Szórjuk meg sóval, borssal, ízlés szerint pirospaprikával és engedjük fel egy kevés vízzel. Kb. 10 percig főzzük őket együtt, amíg megpuhulnak a zöldségek és összeérnek az ízek.

Főtt kölessel tálaltam, de fiúknak krumplival, rizzsel még laktatóbb. Persze aki húsimádó, teheti egy szelet sült húsra vagy együtt is főzheti kockákra vágott hússal.

Ha már hagymavágás, szeretném megosztani veletek a számomra bevált módszert, amit Gordon Ramsay-től láttam. A lényege, hogy a végét nem szabad levágni, mert attól kezdünk sírni. Nekem nagyon bevált, azóta nem potyognak a könnyeim. Egy videó róla:

https://www.youtube.com/watch?v=dCGS067s0zo

Persze anyukám trükkje se rossz, aki bedobja a hagymát az aprítógépbe. 🙂

glutenmenteslaktozmentesmogyoromentestavasztojasmenteszsirszegeny

1 thought on “Színes zöldségragu kölessel”

  1. Pingback: Életem ételei

Van a témához kapcsolódó gondolatod? Írd le hozzászólásban

Shopping Cart

Discover more from Életem ételei

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Scroll to Top