Zabkenyér

Rajtam kívül már más is kísérletezik a családban gluténmentes receptekkel (nagy örömömre), aminek az egyik eredménye ez a zabkenyér. Finom, ropogós, könnyen szelhető és érezhetően jobban érzem magam amióta ezt esszük, úgyhogy nálam nagy sikere van. És az a finom kenyér illat, amíg sül…
Zabkenyér

 

Az elkészítése:

Nagyon kevés, kb. 1 dkg élesztőt megfuttatunk langyos vízben, majd 10 percig hagyjuk kelni. Hozzáöntünk 40dkg zablisztet, 2 csipet sót, ízlés szerint tökmagot, szezámmagot, lenmagot. Hozzáöntünk annyi langyos vizet, hogy jó sűrű, krémes állaga legyen. Fél óráig tovább kelesztjük. Majd kijavazott vagy szilikonos sütőformában 180 fokon 45 percig sütjük.

laktozmentesmogyoromentestojasmentesvegan

13 thoughts on “Zabkenyér”

  1. Wow! Ilyen egyszerű gm-kenyér receptet még nem láttam. Nem lett nagyon morzsálódós a tojás hiánya miatt? Nagyon szimpatikus, annak ellenére is, hogy az élesztőt kerülöm. Nincs valami tipped mivel lehetne azt mégis kiváltani? Esetleg tojás (+sütőpor/szódabikarbóna), vagy útifűmaghéj? Gondolom ezekkel kevésbé fog „megnőni” illetve kelni sem kell hagyni.

    1. Egyetértek az élesztővel kapcsolatban, általában én is kerülöm, úgyhogy még próbálok kísérletezni, de egyelőre nem tudom mivel lehetne helyettesíteni. 🙁 Félek, hogy anélkül már nem sokban fog hasonlítani a kenyérre.
      Amúgy nem morzsálódik, legalábbis az a tapasztalat, hogy első nap nagyon szépen lehet szelni, második és harmadik nap már kicsit morzsálódik, de nem esik szét.
      Köszönöm!

      1. Elkészítettem időközben a kenyeret csak kisebb mennyiségben. 🙂 Szuper lett állagra, sokáig bírta, nem esett szét, és nem is morzsálódott. Viszont kissé keserű volt, ami anyósom szerint a zabnak tehető be. Téged ez nem zavart benne? Legközelebb valami másféle liszttel fogom keverni, esetleg rizs, vagy maglisztek egyikével. 🙂

    1. Ennek én is sokat olvastam utána és szakemberekkel is beszélgettem. A zab önmagában gluténmentes, a zabliszt már nem biztos, mert feldolgozás/csomagolás/szállítás során érintkezhet más gabonákkal. A csomagolásán ezt fel kell tüntetni, úgyhogy onnan kiderül.
      Megoszlanak a vélemények, de számomra hiteles forrásoktól azt olvastam, hogy a zab belefér a diétába, úgyhogy én is így kezelem. De a félreértések elkerülése miatt leveszem a címből.

    2. Én úgy tudom, hogy a zab gluténmentes. Az ami nem gluténmentes az a zabpehely, mivel annak előállítása során gabonát is felhasználnak… így én arra figyelek, hogy zablisztet vegyek, ne zabpehely lisztet. 🙂

    1. Szia! 22 cm-esben is lehet, a lényeg, hogy keskeny és magas legyen a sütőforma, hogy megmaradjon a kenyér magassága. A legjobb abban a klasszik kenyér sütőformában, ami 20cmX5cmX13cm-es.

Leave a Reply to eletem-eteleiCancel reply

Shopping Cart

Discover more from Életem ételei

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Scroll to Top