Aki hozzám hasonlóan úgy gondolja, hogy a zserbó az egyik legjobb süti, de fájó szívvel nemet mond neki családi ünnepeken, hűen az egészséges életmódhoz és a diétához, annak ajánlom ezt a receptet. Amikor megjelent minden sütinek a paleo (vagy mondjuk egészségesebb) verziója, elkezdtem kutatni az interneten a zserbó után is. Több receptet is találtam, gondoltam kialakítom a saját verziómat, de végül rátaláltam Szafi receptjére és tökéletes volt, semmit nem változtatnék rajta. Úgyhogy azóta mindig az ő receptje szerint készítem, immár harmadszorra.
Az eredeti receptet itt találjátok:
http://www.ehezesmentes-karcsusag-szafival-blog.hu/2014/02/zserbo-golyo.html
Hozzávalók:
-
3 ek. zsírszegény, cukrozatlan kakaópor
-
3 ek. darált mandula
-
3 marék darált dió
-
3 ek. cukormentes baracklekvár
-
1 ek. rum aroma
-
édesítőszer
A hozzávalókat összegyúrjuk, hűtőben egy kicsit hagyjuk összeérni, majd vizes kézzel golyókat formálunk belőle és megforgatjuk dió és édesítőszer keverékében.
Az én tippjeim:
-
Kóstoljunk bátran és változtassunk ízlés szerint az arányokon, én személy szerint picit kevesebb kakaót teszek bele.
-
Rum aroma mehet bátran, nagyon feldobja.
-
Édesítőszerrel én óvatosan bánok az elején, az összetevők így is elég édesek. Inkább ha kell, a dióhoz teszek több xilitet, amikor megforgatom benne a végén.
-
Próbáljunk meg minél kisebb golyókat formázni, hogy kényelmesen lehessen enni a falatkákat.
-
Tartsuk hűtőben, mert szeret eldeformálódni.
-
Próbáljátok ki mindenképp! 🙂
Imádom a zserbót! Egyszer egy mindenmentes vegán cukiban kóstoltam a diós zserbót és hát nem volt az igazi, ellenben a mákos már egészen visszahozta a régi ízeket. Viszont ez a recept nagyon ígéretesnek tűnik! Köszönöm, hogy megosztottad a blogodon a tapasztalataiddal együtt, mindenképp meg fogom próbálni a jövőben. 🙂
Köszönöm szépen!! 🙂
Én is nagyon szeretem a diós és mákos sütiket, eddig ez adta vissza nekem legjobban a zserbót, nagyon szeretem.