Mandulás-kókuszos keksz (paleo)

Gyorsan megszerettem a paleo kekszeket, mert pillanatok alatt kész vannak és változatosan elkészíthetők. Voltak gyenge próbálkozásaim, de azt hiszem lassan kezdek ráérezni, most már bátran variálok. 🙂 Tapasztalatból mondom, hogy váratlan vendégek betoppanásakor érdemes ilyet sütni, nem lesz panasz.

Ezt most egy barátnőm születésnapi bulijára készítettem, ahol a többség hagyományosan étkezik és nagyon nagy elismerés volt, hogy nemcsak a paleosoknak ízlett, de nekik is. Nem is azért elismerés, hogy jót sütöttem, mert tényleg nem volt egy nagy munka, hanem olyan jó érzés, amikor ők is belátják, hogy liszt és cukor nélkül is lehet valami tényleg finom.

Paleo mandulás keksz

Hozzávalók:

  • 180 g darált mandula és kókuszreszelék (én most 120g mandula 60g kókuszt használtam, ízlés szerint változtatható)
  • 2 tojásfehérje
  • 80 g porxukor (darált xilit vagy por alapú xilit édesítőszer)

A két tojásfehérjét gépi habverővel felverjük. Amikor kezd alakulni, fokozatosan hozzáadjuk a porxukrot, mindig csak egy kicsit, és alaposan összedolgozzuk a habverővel. Nem lesz olyan kemény a hab, mint máskor, inkább kicsit a cukormázra emlékeztet. Elkeverjük a darált mandulát és a kókuszt, majd hozzáadjuk a felvert tojásfehérjéhez. Óvatosan elkeverjük az egészet, majd vizes kézzel kis halmokat formázunk és sütőpapírral bélelt tepsire vagy szilikonos sütőlapra helyezzük, és kicsit lelapítjuk. 180 fokon 10-12 percig sütjük. Nekem az vált be, hogy 180 fok 10 perc, utána résnyire kinyitom a sütőajtót és még kb. 5 percig szárítom.

Amit ebből a sütésből tanultam az az, hogy mindenképp por édesítővel érdemes készíteni, nem kristállyal. Amíg nem kóstoltam meg, el sem hittem, hogy ekkora a különbség, de százszor finomabb így.

Íme a keksz sütés előtt és után:

Paleo mandulás keksz nyersenPaleo mandulás keksz sütés után

Hogy feldobjam egy kicsit, olvasztott étcsokiba mártottam a kekszeket és rácson hagytam megszáradni. Nem bántam meg. 🙂

Paleo mandulás keksz csokiba mártva

cukormentesglutenmenteslaktozmentespaleo

4 thoughts on “Mandulás-kókuszos keksz (paleo)”

  1. Pingback: Életem ételei

Van a témához kapcsolódó gondolatod? Írd le hozzászólásban

Shopping Cart

Discover more from Életem ételei

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Scroll to Top